Batranii un model de virtute?

Batranii un model de virtute?
Am fost crescuta de bunicul dupa reguli stricte si principii bazate pe bun simt. El m-a invatat cat de importanta e buna cuviinta si respectul fata de cei mai in varsta, el mi-a spus cui si pana cand sa spun “sarut mana”, cui si cand sa cedez loc in spatiul public, cat de important e sa fiu interesata de cei care nu fac parte din generatia mea, pentru ei fiind suficiente, un salut si o intrebare atunci cand au nevoie sa le auda. Niciodata nu m-am abatut flagrant de la sfaturile lui, dar in relatia mea cu varstnici nu am fost intotdeauna multumita nici de mine, nici de batrani.

Batranii un model de virtute?

Astazi, intr-o dupa amiaza in care obisnuita plimbare de dupa amiaza trebuia facuta, am avut parte de un episod strasnic, chiar pe alee.Ma indreptam greoi si incet spre un grup de trei barbati care imparteau impresii despre noul administrator, varsta lor era cu siguranta de doua ori mai mare decat a mea, dar se tineau bine pe picioare si pentru asta, cand am ajuns in dreptul lor, i-am rugat sa-mi ingaduie sa trec.
Atat mi-a trebuit ca si-au si indreptat tirul spre mine.
– Da` n-ai pe unde sa treci? Primul
Nu aveam pentru ca o alee de 70 de cen trimetrii se ocupa usor de 3 perechi de picioare.
– Asa-s tinerii astia, nici un pic de bun simt nu mai au! Al doilea
Am simtit cum imi ies flacari din obraz si n-am mai tacut.
– Suntem egali, indiferent de cat de vechi ne e buletinul, avem drepturi si tu si eu, draga domnule, nu sunt doar obligatiile ale mele si drepturile ale tale. Poti, dar nu vrei sa-mi faci un pic de loc, cat sa iau contact cu gardul ca sa nu te deranjez.

Ti se pare ca daca te-ai nascut mai demult.

Ai tot dreptul sa fi arogant, nu-i asa. Lumea asta nu-i a ta, in curand o sa o parasesti. Hai sa facem schimb de roluri, stau eu ca o sperietoare de ciori langa alti doi tineri si nu te lasam sa treci. Iti place ipoteza? Oricum tu ai gura mai mare ca esti mai batran si eu pentru ca sunt tanara sunt buna de ocara. Facem o proba de forta?
Sa vezi atunci a carui boala e mai grava, a anilor mei sau a neobrazarii varstei tale.La randul tau ai fost mustruluit de cei mai mari decat tine, insa asta ai uitat cu cat te-ai apropiat mai tare de batranete.
Cel de-al treilea care nu spusese nimic ii tragea acum de maneca.Au plecat nasurile in pamant masurandu-ma. Asa s-a terminat, am trecut si mi-am urmat drumul pana la banca lasandu-i sa ma apostrofeze.
Trebuie sa taci si sa pleci ochii in fata unor astfel de oameni? Buna cuviinta nu-i un schimb reciproc? Cine are prioritate, dreptatea sau varsta? Experienta te face detinatorul adevarului absolut? Ma indoiesc, ma indoiesc.
sursa foto internet

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: