Pascal Bruckner, Hotii de frumusete

Pascal Bruckner, Hotii de frumusete

Hotii de frumusete de Pascal Bruckner. Am asteptat cu interes sa descopar si cea de-a doua carte a lui Bruckner si dupa citatele de pe spatele ei speram la mai mult, insa Hotii de frumusete nu s-a ridicat la nivelul aparuta in prima saptamana la Gazeta. Am citit-o totusi, din respect pentru autorul care tocmai isi gasise o alta admiratoarea in mine.
Povestea e oarecum similara cu cea din “Luni de fiere” pastrand linia frustrarilor adanci si-ale fericirii amputate de alegerile nepotrivite, dar ii lipseste ceva, poate e mult spus “farmecul”, poate doar amploarea.

O femeie tanara si frumoasa de profesie psihiatru are parte de o intalnire cu un pacient mai putin obisnuit, care ii destainuie un plan demonic la care a luat parte si care s-ar vrea a fi un complot impotriva frumusetii.
Avand in vedere ca Benjamin este un tanar sters, lipsit de orice frumusete fizica tanara doctorita putea fi indreptatita sa creada ca acel complot ii apartine, daca e sau nu asa i-o va dovedi marturisirea ce tanarul o face.

Acesta, un tanar batran prin povara vietii lui insipide si a neputintei pe care fizicul sau neplacut o traseaza in fata placerii vietii de dupa 30 de ani, incearca din rasputeri sa iasa din anonimat scriind. Scriind, insa un plagiat.

Succes are pana cand o tanara inzestrata, bogata si frumoasa ii descopera furtisagurile si il supune unui santaj. Pentru a nu-l da in vileag il transforma in moftul ei oferindu-i o viata burgheza, de lux, de amor, la care Benjamin nici nu visa cand isi parasise familia pentru a ajunge in Paris.

Totul se curma, insa la intalnirea cu familia Steiner, la o cabana in munti, cand acestia doi se ratacesc si nimeresc intr-o casa ce adapostea niste diabolice.

Un fost avocat, o fosta profesoara de filosofie si un fost condamnat ce le servitor fac un trio malefic ce o data cu pierderea seductiei si a frumusetii o data cu inaintarea in varsta ii pun gand rau acesteia vand sa o elimine.
O viziune apocaliptica in care frumusetea devine ea insasi povara pentru cei cu care natura fusese generoasa, mai ales pentru tinerele femei pe care acestia le rapeau si le inchideau in acea casa tinandu-le in conditii incredibile pentru “a se ofilii”.
Incercarile pe care cei doi le trec si cum ajunge el sa povesteasca totul unui psihiatru sunt imagini desprinse dintr-un cosmar.

O radiografie a societatii actuale “hotii de frumusete” blameaza parca ridicarea imoralitatii la rang de normalitate si subliniaza frumusetea ca fiind cateodata un neajuns.

sursa foto

Despre Roxana 714 articole
De profesie mama, mama de rege mic. Sensibila, usor neincrezatoare in sine, dar ferma si consecventa. Cinica. Iubitoare de vise sunt o stare de spirit imperfecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Citate din Gertrud, Herman Hesse
Citate din Gertrud, Herman Hesse

Citate din Gertrud, Herman Hesse . "La urma urmelor, este o nechibzuinta sa-ti pese mai mult de fericire decat de nefericire."...

Închide