Timpul liniar si alinierea

Timpul liniar si alinierea. A trecut o saptamana din anul asta, nimic nu s-a schimbat. Lumea inca-i amortita de efectul alimentar sau festiv al sarbatorilor, doar unii mai sprinteni ori mai constransi de situatii dintre oameni s-au intors in mijlocul activitatii de la care plecasera pentru a sarbatori dupa calendar, cum spunea si Mircea. Nimic nu s-a schimbat doar numarul lunii si durata intervalului in care lumina diurna se face simtita. Atat.

Activitatile sunt aceleasi, actiunile aceleasi, situatii aceleasi. Schimbarea simbolica de la o cifra la alta nu influenteaza cu nimic viata.

Timpul, a ramas aceeasi linie intre doua deziderate fara a putea sa le influenteze in mod direct. O unealta relativa devenita busola fara sens tuturor ne subjuga de fapt unei rutine monstruoase. Un cerc vicios in care nu putem executa decat alte miscari concentrice. Unii mai inteligenti ce-au apelat la manipulare au stabilit timpului masuratoare si i-au facut si sarbatori. Sarbatori care si-au pierdut demult semnificatia, dar au ramas la fel de pregnante pentru cei multi.
Sa luam un exemplu, ne oprim in loc pentru a da cinste Nasterii Domnului, Nasterii lui Hristos, omitand cu voie sau nu, ca de fapt e Simbolica a Omului, Nasterea lui Iisus. Nasterea lui Hristos a fost fara dubii in momentul botezului, atunci Iisus a devenit un SupraOm, atunci putea sa-si implineasca misiunea, atunci putea sa schimbe perceptii si sa descopere minuni. Atunci s-a indumnezeit
Asta e, pentru mine adevaratul Craciun.De aici ar putea incepe cu adevarat timpul si numaratoarea. Insa, mai marii au luat simbolurile pagane si le-au facut repere o simpla zi calendaristica.
Dupa ea oamenii isi manevreaza actiunea, strange fonduri si intretin eforturi sustinute, fara sa ia seama ca dupa nu s-a modificat altceva decat nivelul perceptiei.
In minte se declanseaza mecanisme care spun ca e imbatranit, s-a irosit, nu mai are timp si totusi gaseste resurse regenerative pentru a atinge alte sarbatori care raman la fel culinare si festive.
In virtutea inertiei omul uita ca schimbarile vin cu adevarat din interior, ca daca vrea sa le simta trebuie sa le insoteasca de fapte, faptele de energie, energia de renuntarea si renuntarea de bucuria castigului. Altfel ramane prins in cursa contracronometru in care totul nu-i decat o proprie iluzie.
sursa foto https://hasma09.wordpress.com

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: