Despre niste relatii de rudenie absolut caraghioase

Relatii de rudenie defectuase avem cu totii, dar eu…an o poveste de spus. Dupa inca una tare spinoasa
Trece nasa mea de botez pe la ai mei si imi lasa o ciocolata mare pe masa ca sa-mi arate si mie ca a fost pe acolo. M-am intors inainte sa isi incheie vizita si-am refuzat diplomat sa particip la o conversatie care nu ma privea.
Reactii ulterioare:
Toata lumea imi reprosa ca “mi-am luat nasul la purtare”, ca am uitat ca e nasa inainte de a fi musafir si mi-am uitat indatorirea morala fata de ea, ba ca nu stiu sa ma port cu oamenii, ba ca-s rea.
Dupa ce-am scapat de mustruluiala publica, am luat ciocolata cu alune, sortiment care mie nu-mi place defel si m-am retras langa o fereastra.

Greseala de-a fi ruda cuiva sau despre relatii de rudenie defectuoase.

Ma uitam la ciocolata si n-aveam nici o remuscare, femeia care mi-o daduse nu este pentru mine decat o cunoscuta intr-o mare de straini. O femeie care intr-o conjunctura ne aleasa de mine si nici macar de ea, ci la insistentele altora, a ajuns sa-mi fie aproape.
Despre momentul crestinarii n-am nici o amintire. M-am trezit ulterior la fel ca ea, in vizita in propria-i casa unde ma cuibaream in fotoliu sa ma joc cu papusile, primeam o prajiturica, niste baloane si era gata vizita. Cativa ani mai incoace ne intalneam ocazional la diverse cumetrii sau intamplator pe strada. N-am avut cu ea nici o relatie in afara acestor diverse si pasagere ciocniri. Cum as putea sa intretin de complezenta ceva ce nu exista?
Nu stie nimic despre mine, tocmai asta-i motivul pentru care vad o ciocolata cu alune in fata. Nu stiu nimic despre ea mai mult decat ca e o proaspata pensionara gata sa se dedice in totalitate vietii la tara. Cand eram micuta nu-i refuzam ciocolatele de rusine, acum imi permit sa i le refuz nu pentru ca am uitat rusinea sau ca e prea putin, ci pentru ca imi permit sa las deoparte ce stiu ca nu mi se potriveste.
Cand eram micuta nu vedeam decat un zambet formal. Acum am observat o privire rece care nu ma privea prin prisma anilor noi, ci asa cum isi imaginase.
Nu am intentionat sa o schimb tocmai de aceea am plecat. Nici o acuzatie anterioara nu mi s-a parut fondata si poate tocmai pentru asta am un ton relaxat in mesajul asta.
Mi-e gandul la obiceiurile rudimentare ale oamenilor de a forma si mentine niste relatii superficiale.Se intampla intr-un timp oarecare sa intalnesti niste alti oameni de care sa ai nevoie in diferite etape ale existentei tale.
Fara sa cantaresti prea mult care iti e relatia trecand dincolo de fragilul cotidianului, al politetii si al virtutii inertiei, ii dai acelui om o misiune in viata ta, sau a copiilor tai, omitand cu voie ca ea trebuie si onorata pana la capat.
Astfel te trezesti inrudit, apropiat, partener cu oameni pe care, in conditiile unei judecati realiste nu le-ai fi permis sa intre in cercul intim. Statul de ruda/nas se achita usor printr-o prezenta simbolica intr-un anume loc, iar dupa ce acel moment a trecut ti-a fugit si ruda.
Vor fi alte ocazii la fel de protocolare si scortoase in care sunteti pusi fata in fata si atunci cu efort politicos si o grimasa ipocrita faceti impreuna fata situatiei.
Legatura sentimentala, spirituala umana se pierde intr-o paleta de multimi. Traiectoria asta fina si plana nu poate avea pretentia de-a fi un itinerar demn de niste temerari.
Omul de langa tine merge alaturi pana i se termina rolul, pentru o zi, o ora, un crampei, apoi se intoarce pe propriul drum unde dispare si nu mai poti sa-l deslusesti nici dupa urma pasilor.
Eu nu pot sa intretin cu nasa franturi, nu ma recunosc in ea si nici ea in mine. Imi atrag cu usurinta critici tocmai pentru ca refuz sa primesc ce nu-i al meu. Despre aceste aspecte neplacute ale unor relatii de rudenie as fi vrut sa nu pomenesc, dar acum ca am facut-o
… mi-e mai bine.
sursa foto

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: