20Oct

Doctorul sugarului e pediatrul, nu generalistul

Reading Time: 3 minutes

medic pediatru
Doctorul sugarului e pediatrul, nu generalistul. Responsabilitatea medicului de familie in ceea ce priveste gravida incepe inca din timpul sarcinii si continua si dupa nastere, indreptandu-se spre mama cat si spre bebelus. Bun, ai zice, e medicul cu care intretii o relatie apropiata la un pas distanta, dar dupa nastere lucrurile se schimba si in seama doctorului generalist ar fi bine sa lasi doar vaccinurile. Asta fac si eu, experienta m-a invatat, iar Dave e asistat mai mult de pediatru.

In primul rand pentru ca, a fost primul medic care s-a ocupat de el inca din prima clipa de viata. I-a supravegheat evolutia intra spitaliceasca, i-a tratat icterul fiziologic. I-a recomandat doar picaturi pentru colici si nu a uitat sa-mi lase o carte de vizita la externare.

Acasa am adus caietul de vaccinuri si un bebe mancacios. Am chemat doctora sa-l ia in evidenta si am fost deschisa pentru orice sfat. Toate bune si frumoase pana la recomandarea ceaiului cu zaharuri pentru colici (Baby-drink), cand mi se ridicase automat o spranceana neincrezatoare. Decizia de a-I administra doar Bonnisan  mi-a apartinut.
O alta nevoie de asistenta specializata a fost cand puiul de 3 luni se constipa constant, scaunul lipsind pana la 3 zile. O sun pe generalista, imi spune sa-I cumpar Duphalac, asta pentru un copil atat de mic mi s-a parut a fi din nou un gest extrem. Mi-am asumat sa nu ascult si-am sunat pediatrul, sfatul a fost altul, ceai de chimen, 200 ml de apa clocotita cu graunte cat cuprindeam intre doua degete. A baut bebe mai greu, dupa insistente si respingeri, dar pana la urma a baut putin, la nici 30 de minute avea scaun. Privindu-l cum imi zambeste linistit, am decis pentru binele lui sa o apelez doar pe cea care il stia din prima lui zi. Si bine am ales.
 

In preajma vaccinului de 6 luni bebe a contactat o viroza, pentru ca nu era inca diversificat am realizat ca v-a fi mai greu de tratat, dar nu m-am pierdut cu firea. Neonatologul mi-a spus sa-I indepartez cat pot de mult si de bine secretiile nazale si sa-I administrez lichide multe fara alte interventii. Cand a trebuit sa I se amane vaccinul, doctorita de familie ultragiata m-a luat pe sus.

– De ce nu mi-ai spus ca e racit?
– Am sunat pediatrul din timp.
– Aaa, dezamagita, ce a zis sa-I dai?
– Lichide si sa-I indepartez secretia abundenta din nas cu batista bebelusului (care de acum putea fi folosita pentru ca, bebe statea in sezut).
– Atat?! Tuseste, stranuta, da-I nurofen, 3.5 ml pe zi si pune-I biorinil in nasuc, daca in trei zile nu-I trece vii cu el la mine si il trec pe antibiotic.
Stop. Antibioticul ii ia imunitatea. E contraindicat total si l-am luat din nou pe NU in brate dupa ce-am inchis. Bineinteles ca nu l-am dus la control si-am continuat sa vorbesc doar cu pediatrul iar micul rege era sanatos peste alte 5 zile.

Concluzie, generalistii nu au suficiente cunostinte pentru a acoperi eficient nevoile unui sugar si se grabesc cu tratamentele puternice tocmai pentru a iesi din incurcatura cat mai repede, nu si cat mai bine.

Copilul tau e responsabilitatea ta si trebuie sa alegi ce e mai bine pentru el, chiar daca uneori inseamna sa-ti asumi unele decizii. Atunci cand esti depasit de situatii apeleaza intai, dar cu incredere la medicul lui specialist, la pediatru.
Poza de aici

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *