Teoria culorilor

Teoria culorilor este folosita inca din cele mai vechi timpuri in toate formele de arta, in pictura, desen, grafica , machiaj, design interior, fashion, etc, si apartine societatii si culturii franceze, majoritatea denumirilor culorilor, procedeelor de amestecare, asociere si juxtapunere avand ca etimologie vocabularul francez.


Teoria cromatica a impartit culorile in diverse categorii:
1. Culoare locala – este cea pe care o observam in cotidianul nostru, culoarea proprie fiecarui obiect. Aceasta este folosita in fotografiile artistice si in pictura.

Teoria culorilor
2. Culoarea impresiei – prin intermediul acesteia, cromatica este receptata diferit datorita datorita distantei dintre ochi si obiect, efectelor atmosferice dar mai ales datorita luminii. De asemenea, aceasta depinde de acuitatea vizuala a privitorului, iar in cazul picturilor, a pictorului.
3. Culori fundamentale – acestea nu pot fi obtinute prin niciun amestec pigmentar si sunt definite de spectrul cromatic ca fiind culori primare: rosu, galben si albastru.
4. Culori binare – acestea se obtin din amestecul in cantitati egale a doua culori fundamentale. Astfel, amestecand rosu si galben se obtine portocaliu, din rosu amestecat cu albastru rezulta violet iar din combinatia albastru cu galben rezulta culoare verde.

5. Culori calde, reci si termo-dinamice – acestea influenteaza gradul de confort psihic al unei persoane. Asadar, culorile calde (galben inchis, rosu, portocaliu, brun) fac pulsul sa creasca usor, iar cele reci (alb, verde, albastru, galben deschis, violet, negru) fac pulsul sa coboare pana la relaxare deplina. De asemenea, pe langa efectul psihologic provocat privitorului si anume o stare de relaxare sau disconfort, acestea produc efectul spatial, in cazul celor calde – apropiere si marire iar cele reci – distantare, diminuare.

6. Culori complementare – acestea maresc contrastul unei lucrari si se gasesc in cupluri, cel mai des utilizate fiind: rosu-verde, galben-violet, albastru-portocaliu.
V-am oferit aceste informatii atat pentru a va informa cu privire la cromatica culorilor cat si datorita faptului ca o singura culoare induce monotonie, plictiseala. Majoritatea persoanelor prefera peisajele, tablourile care sunt caracterizate prin imbinarea armonioasa a culorilor. Cu toate acestea, tehnica de pictura difera de la o persoana la alta, la fel si preferinte, asa ca pictorul este cel care are ideile iar noi suntem cei care ofera materiale, acesorii si culori pentru pictura  dar si pentru alte forme de arta.

guest post

Despre Roxana Trandafir 763 de articole

Sunt Roxana, mama lui David si fac din asta misiune de suflet. Iubesc marea, cartile, toamna si cuvintele ce nasc povesti. Sunt timida ce in lumea ei traieste liber si frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Mini ghid vestimentar pentru adolescenti

Mini ghid vestimentar pentru adolescenti. In perioada adolescentei foarte multi tineri isi doresc sa se afirme, sa fie cat mai populari...

Închide