Schimb valutar 2008

Mai ţineţi minte serialul “În familie” de la Prima tv? Eu de el mi-am amintit când am văzut filmul Schimb valutar 2008. În prima peliculă, Cosmin Selesi îl interpretează pe Adrian, personajul rău, dar  cu atâta putere şi convingere încât îl face cel mai bun actor din peisaj. Aici, Cosmin îl are de interpretat pe Emil, nu un personaj negativ, ci  unul a cărui drama se adânceşte împletindu-se cu firescul cotidianului. Categoric rolurile dramatice sunt pe măsură talentului lui Selesi, el având forţa de a le pune în mişcare şi doar prin expresie.

Filmul Schimb valutar 2008 este povestea unui provincial care ajunge în capitala cu gândul emigrării, dar pierde tot datorită naivităţii sale.

Emil vinde tot ce are după ce el şi soţia îşi pierd locurile de muncă pentru a pleca în Australia. Familia sa rămâne în casa socrului cu care bărbatul are o aversiune continuă.
Ajuns în Bucureşti contactează o firmă, dar pentru a finalizeza contratul are nevoie de valută, pentru că banii ce-I avea erau româneşti el este nevoit să facă un schimb valutar. Acesta se dovedeşte fatal.

La banca din pricina naivităţii specifice provincialului bărbatul cade pradă unui excroc îmbrăcat bine, care îi oferă un schimb mai ieftin, dar îi dă ziare.
Şocul adevărului este pentru Emil devastator şi declanşează o dramă incredibilă pe care o va parcurge firesc oricât de împletită ar fi aceasta cu cotidianul. Primul pas este spre poliţie, aici găseşte un comandant aproape de pensie care era total detaşat iar ancheta se desfăşoară lent. La apostrofarea poliţistului el răspunde cu sinceră naivitate: “De unde să ştiu că era hoţ? Era îmbrăcat ca un patron”. De la poliţie, Emil ajunge iar în stradă unde decide să îşi anunţe familia că ajuns în Germania.
O întâlneşte pe Lili, o tânără prostituată studentă la drept, care cu o naturaleţe şi o bunătate înăscute îi poartă de grijă dezinteresat. Alături de ea are ceva de mâncare şi un loc de dormit, atunci când tânăra nu are musafiri. Când nu este în preajma fetei, bărbatul îl caută neîncetat pe hoţ prin toate cotloanele Bucureştiului, dar şi la banca unde fusese excrocat. În ziua în care îl recunoaşte îl ucide în bătaie deşi acesta mărturiseşte că a pierdut banii.
Din clipa aceea sufletul lui Emil suferă o metamorfoză şi cu un alt diplomat plin cu ziare gasit in casa hotului escrochează la rându-I necunoscuţi.
Trăieşte cu teama de a fi prins, dar fără remuşcări continuându-şi planul de a pleca de data aceasta împreună cu toată familia în Australia. Aceasta dorinta este una motivanta si determinanta.
O dramă impresionantă unde scenariul bine scris şi jocul perfect al actorilor se împletesc cu firescul. Replicile pline de umor subliniind şi mai evident adâncimea dramei.
Un film pe care l-am notat cu 8 în contul meu de Cinemarx.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: