Unde poate duce risipa

Unde poate duce risipa. Mananc bine, traiesc bine, restul fie cum vrea Dumnezeu, acesta este sloganul alor mei. Ei pun pe primul loc buna starea fizica, indestularea stomacului, satisfacerea nevoilor de moment si alte cateva nimicuri. Aproape in fiecare luna e la fel.

La momentul primirii banilor, nici multi nici putini daca ar fi sa o spunem pe cea dreapta, totul e bine, roz, pufos si frumos, dar dupa zece zile pe cer se intrezaresc norii colorati puternic si inchis. Atunci sunt banii pe terminate. Au fost mese imbelsugate, imbogatiri neasteptate ale frigiderului cu diverse halci de carne, indestularea pantecului pana la refuz, astampararea celor mai diverse curiozitati in domeniul pariurilor sportive,. afumarea pana la asfixie a plamanilor cu doua pachete de tigari pe zi si alte mici capricii.

Dupa consumarea resursei financiare sunt remuscari si reprosuri la fiecare pas, strangeri de stomac, refulari declansatoare de scandaluri incredibile si indatorari la toate cunostintele cu o dare mai mare de mana.
Totul e ciclic, cand au bani ii cheltuie, cand ii termina se cearta. Niciodata nu e altfel. E drept ca e vorba de doi barbati acum, dar nici pe vremea cand bunica traia gestionarea banilor se facea diferit. Interventia ei nu se puteau face decat pe pe-ascuns, pitea bani de-a dreptul, caci daca nu aveam sa ducem continuu un trai “de criza”. Doar ca acele sume de rezerva nu puteau sa tina la nesfarsit astfel nu aveau efectul scontat.

Cel mai greu era sa facem investitii in lucruri materiale. Cu truda ne-am cumparat o combina frigorifica dupa ce vechiul nostru Artic incepuse sa curga si I se stricasera carbunii.

De parchet laminat nici nu poate incape vorba, barbatii preferand stejarul prafuit si urat scartaitor. Am pus termopan facand un imprumut stiut numai de noi doua si atunci cand s-au trezit cu geamurile la usa nu au mai avut ce comenta.
Culmea e ca, desi nu ar misca un deget in investitii dupa ce sunt gata facute se declara multumiti.
Acum sunt singuri si singurii responsabili ai dezastrului financiar in care se afla si intr-atat de jos au cazut incat peste s-au incalzit cu aragazul pentru ca repartitoarele ii saraceau de tot.

De fiecare data cand venea tata pe la noi privea cu jind la imbracamintea noastra subtire suspinand dupa o centrala.

Cu gandul de a cumpara una si pentru ei au intrat in primavara, dar nu se pot hotari asupra unui model mai ieftin si apoi daca mai pui si proiectul plus autorizatiile le vine sa renunte la idee si sa intampine iarna tot langa aragaz.
La noi e considerabil mai bine. Ne-am stabilit o ierarhie de prioritati in frunte cu baiatul si de la ele nu admitem abateri.
Toti trei avem un venit bun, dar impartindu-l pe chirie si in toate directiile pentru nu a avea datorii la tragere de linie nu ramanem decat cu 400 de lei de trai. Exista doua firme de imprumut rapid, ferratum si extrasimplu cu care facem la nevoie un schimb de bani pentru a supravietui. Sumele imprumutate sunt mici si niciodata peste nevoile noastre.

Pastram echilibrul prin cumpatare si nu as putea sa spun ca ne lipseste ceva. De achizitionat ne-am achizitionat un televizor led in rate de la digi, un laptop ca sa-l avem fiecare pe al sau, o cafetiera, un aspirator, un expresor, un storcator si un telefon. Toate in zece luni. Pentru ai mei de exemplu, achizitii de acest tip sunt mofturi, pentru noi necesare.

De mancat mancam sanatos si proaspat fara sa ne burdusim frigiderul. Gatim zilnic cat mai curat cu putinta.
Lui David nu-I lipseste nimic, absolut nimic din ce i-ar putea aduce banii si niciodata nu i-am refuzat o nevoie.
Cu principiul asta am cladit multe.
Va provoc sa-mi spuneti cum va gestionati prioritatile si cheltuielile dupa buget. Nu sunt importante sumele de care dispuneti, ci ideile. Hai la vorba. Unde poate duce risipa?
Foto

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: