Nu e cazul sa ne speriem de ambliopie

Sa nu ne speriem de ambliopie. Nu e o boala, ci o mai sabla performanta a ochilor.
Noi, de exemplu am avut de trecut mai multe spaime pana s-a nascut cel mic. Sotul meu are o deficienta grava, glaucom congenital, deci e mult mai complicat decat o ambliopie, iar boala lui a generat multe ingrijorari.

De la medicul ginecolog care urmarea sarcina si cel de familie pana la cei care isi dadeau cu parerea, toti si-au manifestat grija ca nu cumva micutul sa nu-l mosteneasca. Nu l-a mostenit si din fericire nu are nicio boala de vedere, nici macar nu i-au „fugit” ochii deloc.
Inca de la primele clipe de viata cauta lumina neoanelor, medicul neonatolog m-a asigurat ca vede dupa ce l-a examinat. Seara cand mi l-au adus la san l-am vazut indreptandu-si ochii dinspre mine la neonul de deasupra patului,astfel  constatand si eu ca vede am respirat usurata.
La externare din nou mi l-au examinat, nu avea nicio problema de vedere.
Medicul de familie mi-a dat alta asigurare ca nu am de ce sa ma tem, ci sa-l urmaresc. Faceam asta din proprie initiativa dat fiind istoricul familiei, sotul cu glaucom, eu cu astigmatism miopic si un strabism corectat in copilarie.
Nici mai tarziu, la 3 ani, el nu prezinta nicio modificare a vederii. Daca as observa vreo anormalitate as alerga la oftalmolog cu speranta ca nu  ar fi vorba decat de afectiuni minore specifie varstei pe care o are.

Ca tot am vorbit de strabism el poate favoriza aparitia ambliopliei. Aceasta ambliopie formeaza o imagine incorecta in creier.

De mentionat ca apare mai mult la un singur ochi, dar poate sa fie si bioculara.
Pe langa strabism alti factori favorizanti ar fii : diferenta de dioptrii si cataracta congenitala, dar si amblioplia din familie.
Ambliopia poate afecta orientarea in spatiu, dar si campul vizual, pe acesta il face mai ingust, copilul cu ochi lenes nu poate de asemenea aprecia distantele sau obiectele in miscare si prin urmare se integreaza mai greu.
Ochiul lenes are o performanta mai slaba, dar aceasta se poate corectata. Exista tratamente pentru ambliopie iar clinica Optisan vine in intampinarea celor care au o astfel de problema. Dupa cum am mentionat inca de la inceput aceasta nu este o boala.

Care sunt semnele ambliopliei?

  • copilul refuza sa isi acopere un ochi.
  • se apropie prea mult de lucruri sau de televizor,
  • Isi inclina capul nefiresc intro parte pentru a vedea mai bine.
  • are o pleoapa cazuta.

Recuperarea vizuala are loc pana in jurul varstei de 6-7 ani, o diagnosticare rapida si corecta ajuta foarte mult.
Cum se trateaza ambliopia?
Prin ocluzie oculara, adica prin acoperirea ochiului sanatos pentru o perioada de timp si se foarteaza ochiul lenes, aceasta metoda este de obicei una foarte eficienta.
De asemenea corectarea refractiilor vizuale se face cu ajutorul unor lentile prescrise de medicul specialist.
Prin prin programul AMBLIONET copilului ii este propusa terapia prin joc. Programul se achizitioneaza si se instaleaza pe calculatorul personal, deci tratamentul se face acasa, iar cel mic isi va imbunatatii vederea prin cea mai frumoasa metoda cu putinta. Dupa prima saptamna a acestui program rezultatele pot sa apara, trebuie doar ca sedintele sa se repete vreme de 5 zile pe saptamana.
Dupa tratarea ambliopliei cel mic va vedea mai bine, mai clar, nu va mai apropia lucruri de ochi, se va orienta mai usor.
 
 
Daca va intereseaza acest program, dar nu numai contactati Optisan la numele de telefon 0260.612.229 si  0746.672.215 sau prin email la office@optisan.ro
 
 
Sursa foto1 thought on “Nu e cazul sa ne speriem de ambliopie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *