Cartea fericirii, Nina Berberova

cartea fericiriiCartea fericirii este una dintre cele mai frumoase carti pe care le-am citit anul asta. Dupa cum v-am spus ma tin departe de titluri care par a sublinia idei mari sau categorice, atunci cand am luat in mana volumul Ninei Berberova m-a dus gandul la Istoria iubirii, care, a fost o mare dezamagire, dar stiind ca rusii scriu bine i-am dat credit felicitandu-ma apoi, pentru ca, nu m-am lasat prada unui gand apriori.

Vera, eroina cartii este de-o naivitate cuceritoare, ea isi povesteste viata cu spasire vorbind mai ales despre fericire si iluzia de a fi crezut ca a gasit-o acolo unde aceasta lipsea cu desavarsire.

Cartea fericirii se dezvaluie simplu, cu puritate la inceput de fetita Vera, care, poate sa gaseasca fericirea in orice si apoi de femeia adulta aflata in cautarea implinirii absolute.

Pe cand era copila in Petersburg, Vera se leaga sufleteste iremediabil de Sam Adler, un baietel din vecini pe care-l salveaza cand a fost uitat in parc. Din acea zi ea si Sam devin cei mai buni prieteni. Vera vrea sa il faca al ei si doar al ei iubindu-l in taina si crezand ca a atins fericirea.
Dar totul se naruie cand Sam Adler pleaca spre a se implini profesional, este un violonist de geniu si o lasa pe Vera singura prada dezamagirii si adolescentei, orfana parca, acolo, pe ulita de basm a copilariei.

— Ramas-bun, viata mea. Aminteste-ti de mine! — A citit ea pe chipul lui Sam.
— Ramas-bun, si, daca trebuie sa fie pentru sute de ani, asa sa fie -i-a raspuns ea intr-un chip abia audibil.

 

Din acel moment si pana la moartea tanarului, Vera nu-l mai vede, iar la capataiul acestuia intrun hotel parizian se intreaba ce ar fi fost daca?
Intre cei doi exista o iubire nemarturisita, bazata doar pe confidente si repetate scrisori, doar ca fericirea de a avea parte de ea s-a destramat prin ruptura definitiva.
Viata Verei isi pastreaza puritatea si idealurile inalte, ea cauta fericirea continuu si se casatoreste dintro intamplare.

„Hotarat lucru, nu se afla aici nimeni de iubit” — s-a gandit Vera, ridicandu-se, in timp ce vecinul ei se ridica si el — „sau poate omul acesta?” A trecut in salonas; in mintea ei, mijea o lumina.

Cautand iubirea devine prizoniera unei casnicii cu un barbat bolnav de pleurita. Alaturi de sotul sau suporta povara nefericirii, dar si supararea parintilor care nu o prea mai contacteaza dupa ce emigreaza in Franta.

A doua oara abandonata femeia isi risipeste tineretea suportand cu stoicism crizele sotului si instrainarea de toata lumea din afara.

Dupa moartea previzibila a partenerului de viata, Vera devine din nou libera si gata sa caute din nou fericirea.
O va gasi cand a ajuns la o varsta la care multi renunta la a o mai cauta? Va fii nevoie de vreun sacrificiu pentru a fii fericita? Cum isi va incheia aceasta femeie cartea fericirii? Sperand si durand cautand ca:

Fericirea de astazi sa fie si fericirea de maine, de poimaine.

Pe goodreads. com i-am dat  5 stele

Despre Roxana Trandafir 763 de articole

Sunt Roxana, mama lui David si fac din asta misiune de suflet. Iubesc marea, cartile, toamna si cuvintele ce nasc povesti. Sunt timida ce in lumea ei traieste liber si frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
despre lucrurile simple
Despre lucrurile simple, Mihaela Radulescu

Incepuse bine, eram gata sa cred ca Despre lucrurile simple va fi o carte interesanta, insa Mihaela Radulescu cu iubirea...

Închide