Arta conversatiei, Ileana Vulpescu

A fost o carte despre care auzeam mereu lucruri extraordinare, cum ca e scrisa bine, are un personaj feminin uluitor si o lectie de viata. O fii avand, dar eu nu le-am descoperit. Arta conversatiei este o povestire narata bine, uneori obositoare, cu un personaj central ciudat si absurd, o femeie ridicata din banalul cotidian la rangul de zeita.

arta conversatiei

Sanziana Hangan, doctorita de laborator cu o gandire rece si analitica si o “memorie de elefant” isi povesteste intreaga viata in fata fostului sau iubit.

Aceasta noapte plina de povesti spune lumea ca ar fi  arta conversatiei, dar mie imi pare o banala insiruire de istorii mult prea amanuntite.

Doctorita se apropie de varsta de 40 de ani si e divortata, toata viata ei amoroasa fiind un dezastru. Cu toti barbatii roindu-I in jur si doua fete de crescut, una cu fostul sot si alta din flori de pe urma unei aventuri cu un student la medicina, se straduieste sa ramana un model pentru toata lumea.

Descrisa ca fiind o frumoasa, , Sanziana da gata orice barbat din preajma fara a se apropia de vreunul, dorindu-si doar pe cei insurati si de neatins. Daca e sa ma intrebati pe mine aceasta e o prima exagerare, frumusetea Sanzianei nu trece de banalul obisnuit

Atractia catre barabatii interzisi apare din copilarie cand fata e cucerita de un barbat in varsta.

Se indragosteste irational, de oricine ii iese in cale, aruncandu-se fara ezitare in orice poveste amoroasa, toti barbatii pe care ii alege nu i se potrivesc. Cu Alexandru Bujor s-a maritat la intamplare. Flacara de moment fiind foarte usor confundata cu dragostea, iar cei doi nu fac decat sa isi traiasca vietile intrun mod separat, chinuindu-se datorita nepotrivirii si lipsei de preocupari comune.

Aceasta femeie iubeste toti medicii care o inconjoara la serviciu si e mai tampa decat o adolescenta intarziata in iubirile ei platonice.

Arta conversatiei unei femei care se culca cu cine poate cum se numeste oare?

Cel mai tare m-a deranjat ca Sanziena  Hangan e o zana in fata gravidelor, pe cand acestea sunt „bortoase cu tatele cat ghiulelele” ea era „cea mai decenta gravida” fiind „scoasa din randul femeilor cu diformitati trecatoare” , serios? scuteste-ma coana Vulpescu.

De asemenea, o alta latura deranjanta a Sanzianei a fost si raportul cu mama ei. E firesc sa iti iubesti mama, sa ii ridici osanale, dar sa iei judecatile acesteia drept adevaruri absolute dupa care sa te ghidezi, insa fara a le filtra prin propria minte mi se pare infantil.

Am crezut ca sunt defecta, ca doar mie imi repugna aceasta carte, dar nu, pe goodreads am gasit si pareri similare cu a mea.
Arta conversatiei nu e o carte buna, ci e o carte proasta. Foarte proasta.
I-am dat o stea, dar puteam foarte usor sa nu ii dau niciuna.

Daca nu aveti ce face cu banii cumparati cartea de aici.

Despre Roxana Trandafir 763 de articole

Sunt Roxana, mama lui David si fac din asta misiune de suflet. Iubesc marea, cartile, toamna si cuvintele ce nasc povesti. Sunt timida ce in lumea ei traieste liber si frumos.

1 comentariu publicat

  1. Oho! Te-a supărat rău Sânziana! Sau Ileana Vulpescu?!
    Cred că adevărul e pe la mijloc, pe undeva. Eu i-aș da vreo două stele, așa…

    Weekend plăcut, Roxana!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Cat am mai suferit pentru a avea materiale didactice

Nu e copilul meu scolar, dar ma pregatesc psihic si emotional (mai incolo si financiar) pentru tot ce inseamna achizitie...

Închide