05Jan

Arta conversatie de Ileana Vulpescu

Reading Time: 2 minutes

Arta conversatiei de Ileana Vulpescu. A fost o carte despre care auzeam mereu lucruri extraordinare, cum că e scrisă bine, are un personaj feminin uluitor şi o lecţie de viaţă. O fii având, dar eu nu le-am descoperit. Arta conversaţiei este o povestire narata bine, uneori obositoare, cu un personaj central ciudat şi absurd, o femeie ridicată din banalul cotidian la rangul de zeiţă.

Sânziana Hangan, doctoriţa de laborator cu o gândire rece şi analitică şi o “memorie de elefant” îşi povesteşte întreaga viaţă în fata fostului său iubit.

Această noapte plină de poveşti spune lumea că ar fi  arta conversaţiei, dar mie îmi pare o banală înşiruire de istorii mult prea amănunţite.
Doctoriţa se apropie de vârstă de 40 de ani şi e divorţată, toată viaţa ei amoroasă fiind un dezastru. Cu toţi bărbaţii roindu-I în jur şi două feţe de crescut, una cu fostul soţ şi alta din flori de pe urma unei aventuri cu un student la medicină, se străduieşte să rămână un model pentru toată lumea.

Descrisă ca fiind o frumoasă, , Sânziana da gata orice bărbat din preajma fără a se apropia de vreunul, dorindu-şi doar pe cei însuraţi şi de neatins. Dacă e să mă întrebaţi pe mine aceasta e o primă exagerare, frumuseţea Sânzienei nu trece de banalul obişnuit
Atracţia către bărbaţii interzişi apare din copilărie când fata e cucerită de un bărbat în vârstă.

Se îndrăgosteşte iraţional, de oricine îi iese în cale, aruncându-se fără ezitare în orice poveste amoroasă, toţi bărbaţii pe care îi alege nu i se potrivesc. Cu Alexandru Bujor s-a măritat la întâmplare. Flacără de moment fiind foarte uşor confundată cu dragostea, iar cei doi nu fac decât să îşi trăiască vieţile într-un mod separat, chinuindu-se datorită nepotrivirii şi lipsei de preocupări comune.

Această femeie iubeşte toţi medicii care o înconjoară la serviciu şi e mai tâmpa decât o adolescentă întârziată în iubirile ei platonice.
Arta conversaţiei unei femei care se culca cu cine poate cum se numeşte oare?

Cel mai tare m-a deranjat că Sânziana  Hangan e o zână în fata gravidelor, pe când acestea sunt “bortoase cu ţâţele cât ghiulelele” ea era “cea mai decenta gravidă” fiind “scoasă din rândul femeilor cu diformităţi trecătoare” , serios? scuteşte-mă coană Vulpescu.

De asemenea, o altă latură deranjantă a Sânzienei a fost şi raportul cu mama ei. E firesc să îţi iubeşti mama, să îi ridici osanale, dar să iei judecăţile acesteia drept adevăruri absolute după care să te ghidezi, însă fără a le filtra prin propria minte mi se pare infantil.
Am crezut că sunt defecta, că doar mie îmi repugnă această carte, dar nu, pe goodreads am găsit şi păreri similare cu a mea.
Arta conversatiei nu e o carte bună, ci e o carte proastă. Foarte proastă.
I-am dat o stea, dar puteam foarte uşor să nu îi dau niciuna.

Nota mea 1 din 5

Puteti sa  cumparati cartea de Libris.ro

Arta conversatiei

Please follow and like us:
Pin Share

6 thoughts on “Arta conversatie de Ileana Vulpescu

  1. Oho! Te-a supărat rău Sânziana! Sau Ileana Vulpescu?!
    Cred că adevărul e pe la mijloc, pe undeva. Eu i-aș da vreo două stele, așa…

    Weekend plăcut, Roxana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *