oscar si tanti roz
12Jan

Oscar si Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt

Reading Time: 2 minutes

Numai Dumnezeu are dreptul sa ma trezeasca. ” Acestea sunt ultimele cuvinte ale lui Oscar puse de el chiar la capataiul patului in care avea sa moara. Ravasitoare cuvinte , dar nu doar cuvintele lui Oscar va  vor face sa plangeti pe tot parcursul cartii Oscar si tanti Roz, ci viata …scurta lui poveste.
Daca nu ati citit nimic inainte  s-ar putea sa credeti ca aceasta poveste e una pentru copii, vesela, tonica, zugravita in roz, dar inca de la prima pagina va veti da seama ca e istoria unei vieti ce va va face sa plangeti mult.

Oscar si Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt va fi, va spun sigur, o carte de care nu va veti mai desparti niciodata. Are sa va ramana in minte ca pecetea cruda a realitatii.

Oscar e un baiat de 10 ani bolnav de leucemie, el traieste deja de-o buna bucata de timp intrun spital pentru copii, acolo unde boala a devenit o manifestare cotidiana. E un copil intelept, dar trist si singur, pentru ca, se simte abandonat de parintii ramasi acasa a caror atitudine nu o intelege. Micutul  este  constient ca va muri.

Traieste sentimentul mortii cu o demnitate uluitoare, fara sa planga, fara sa caute raspunsuri, fara sa ceara socoteala, fara sa caute vinovati, fara sa se zbata pentru o zi in plus. Sta in fata inevitabilului drept, asteptand.

Dupa operatia nereusita de transplant medular, Oscar isi accepta situatia, dar refuza sa-si vada parintii si sa le inteleaga reactiile in fata mortii lui inerente.
Putinii oameni care il sunt aproape sunt: medicul curant a carui infatisare de urs cu sprancene stufoase il distreaza pe micut, prietenii de suferinta, un grasan, un copil ars, o fetita cu sange albastru si Tanti Roz.

Tanti Roz este o femeie varstnica, dar foarte tonica si plina de viata, ea lucreaza in spital si devine pentru Oscar cea mai apropiata fiinta. Tanti Roz e capabila sa inventeze pe loc povesti si sa-l faca pe Oscar sa traiasca in 12 zile cat altii intro viata.

Cum? Motivandu-l sa-l caute pe Dumnezeu. Determinandu-l sa-i scrie scrisori chiar de nu ii stia adresa. Inventand lucruri vesele. Istorisind ispravi de fosta luptatoare de wrestling, facandu-l sa-si marturiseasca iubirea pentru Peggy, fetita albastra si apropiindu-l de parinti.
Oscar si Tanti Roz e  povestea in care un copil in pragul mortii vorbeste cu Dumnezeu despre viata si probleme ei, in care micutul invata sa ii comunice cu dragoste si sa se iscaleasca cu candoare.
Cum a implinit Oscar 120 de ani in 12 zile? Cum si-a vegheat parintii si a reusit sa-i inteleaga? Cum a reusit sa fie un model unic pentru toti cei din jur? Iubind si daruind iubire.
Cumparati aceasta carte minunata  si chiar daca o sa plangeti cititi-o pana la ultima fraza: “Numai Dumnezeu are dreptul sa ma trezeasca!”

 

 

 

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

Please follow and like us:
Pin Share

26 thoughts on “Oscar si Tanti Roz de Eric-Emmanuel Schmitt

  1. Chiar azi dimineață am văzut o reclama cu aceasta carte și eram curioasa despre ce este vorba, acum ca am citit recenzia am sa o comand și eu! O recenzie foarte bine scrisa! Felicitări!

  2. am iubit cartea asta! atat de mult, incat am mers si la teatru la piesa. si am plans… vai, doamne, ce nu-s eu aia sensibila, dar aici nu am putut sa ma mai abtin!

  3. Am tot văzut cartea asta în social media și mi-am notat pe Goodreads că trebuie să o citesc. Dar niciodată nu am căutat o recenzie. După recenzia ta, am și căutat pe Scribd (fără succes), dar veste bune, este pe Google Play Books și la ofertă. Yeeey. Mersi de recenzie 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *