17Jan

Lapte negru de Elif Shafak

Reading Time: 3 minutes

Lapte negru mi-a adus in atentie literatura turca dupa foarte multi ani si cu surprindere am constatat ca de la O mie si una de nopti nu o mai intalnisem.  Despre cartea lui Elif Shafak aflasem de la Andreea si mi-am zis ca mi-e necesara lectur ei , pentru ca, aborda un subiect atat de cunoscut mie: depresia postnatala.
M-a cucerit pe data stilul scriitoarei, unul realist si plin de umor, fara tente psihologice.  Lapte negru e relatarea unui zbucium interior, vorbeste despre o lupta constanta intre femeia de cariera si femeia mama, e cu nelinisti si iubiri, e frumoasa.

 

Elif Shafak isi spune povestea cu franchete si fara a ezita sa arate ca e egoista, nesigura, disperata, agitata, confuza, dezamagita, trista, entuziasta… intrun cuvant, femeie. Aceasta femeie e nevoita sa treaca printrun razboi interior cand se afla deja la varful unei cariere in ale scrisului.

Hotarata sa nu divorteze niciodata de literatura, Shafak se framanta sa gaseasca raspunsuri la problema ei. Ea gaseste ca o casatorie o va rutina si o va chinui facand-o sa isi piarda increderea in puterea sa creativa, in cuvintele care i-au insotit intreaga viata. Pe modelul unei familii destramate refuza sa se marite de teama unui dublu esec, atat ca scriitoare  cat si ca sotie.

Mai tarziu povestea din Lapte negru ne va purta in lumea magica a femeilor ce au dat cuvintelor forta de a strabate veacurile precum: Jane Austen, Simone de Beauvoir, Muriel Spark, Virginia Woolf, George Eliot, Rebeca West sau Zelda Fitzgerald, lor le dedica o întreagă oda.

Lapte negru este si o oda inchinata femeilor din literatura mondiala. Fiecare nume amintit are si propria poveste in spate, poveste ce fascineaza si incanta. Departe de a fii o carte feminista, cea de fata subliniaza  drama unor femei ce au avut curajul sa scrie.  Aminteste despre renuntarea lor la viata obisnuita de familie, despre dragul cu care isi priveau cartile numindu-le copiii lor.

Nu ai cum sa nu te indragostesti iremediabil de aceste povesti si totodata ele te ajuta sa empatizezi cu cea care nu stia ce sa aleaga.

 

Impartita intre bursa carierei si o dragoste noua pentru un barbat inteligent, Elif Shafak cade prada unui asediu  al vocilor discordante din interiorul ei. Ajunsa la aceasta rascruce ea vrea sa se asculte, inclina capul si spre pragmatismul sau, spre latura sa cosmopolita, spre inclinatia scriitoriceasca, dar si spre latura  de femeie frumoasa pe care ani la rand si-o reprimase ajungand sa uite total de ea. Cand barbatul ce ii este alaturi o face sa se priveasca ca pe un intreg autorea decide sa se casatoreasca.

O consecinta a casatoriei este si graviditatea. Tanara isi priveste postura cu interes si cu neincredere. Ea ajunge sa se descopere pe tot parcursul sarcinii si a depresiei ulterioare intrun cu totul alt fel decat pana acum.

Depresia post-partum nu se indreapta spre fetita abia nascuta, ci o are in centru tot pe femeia mama. Mama care isi recunoaste lipsa de pricepere, dar care incearca sa gaseasca un echilibru intre deznadejde si fiica sa.
Lapte negru e  scrisa pentru femeia care cauta sa fie prezenta in toate luminile din care face parte, pentru cea  care lupta sa ramane activa, pentru cea care nu renunta la pasiunile sale si nu se plafoneaza.
Am citit cartea anul trecut, dar nu am vrut sa trec peste ea, i-am pus cinci stele bine meritate si va invit sa o cumparati si voi .
Eu ma pregatesc si pentru Bastarda Istambulului cu entuziasm.

 

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

lapte negru

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Lapte negru de Elif Shafak

  1. Destul de grea aceasta alegere a femeilor: cariera sau maternitate? Sigur, sunt si femei care imbina armonios aceste doua “căi”. 🙂 Ce simplu e, de regula, pentru barbati! :))
    Pare a fi o carte interesanta. Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *