Manifestul fetei singure din Lapte Negru

Asa dupa cum am promis revin la leapsa cu cuvinte memorabila propusa de Zina si de data asta cu o lectura recenta, am ales Manifestul fetei singure din Lapte Negru, carte ai carei recenzie am scris-o chiar in asta saptamana.

1.Sa spui ca singuratatea ii este rezervata doar lui Dumnezeu cel Atotputernic si sa te-astepti ca toata lumea sa formeze perechi pe viata este una dintre cele mai mari iluzii nascocite de Om. Doar pentru ca ne-am imbarcat cate doi in Arca lui Noe nu inseamna ca trebuie sa ne incheiem calatoria impreuna.

2. Cum se face ca, in societatile traditionale, oamenii care isi dedicau viata credintei si jurau sa nu se casatoreasca niciodata erau venerati de toata lumea, iar in cultura actuala sa fii „fata batrana” e aproape o rusine, o conditie vrednica de mila?

 1. Cum se face ca, desi intr-o casatorie e nevoie de un barbat si o femeie, iar celibatul e o conditie aplicabila in aceeasi masura ambelor sexe, termenul de „fata batrana” are alte conotatii – mai negative – decat cel de „burlac”?
 2. Femeilor care au fost „lasate deoparte” ar trebui sa li se redea demnitatea si sa fie aplaudate pentru ca au curajul sa traiasca fara un barbat care sa le ocroteasca.
 3. Cei care folosesc expresia „fiecare pasare isi face cuibul ei” nu o inteleg. E adevarat ca pasarile isi fac cuiburi, insa in fiecare nou sezon de imperechere abandoneaza casa pe care si-au construit-o pentru a ridica una noua undeva. Nici o pasare nu ramane in acelasi loc intreaga viata.
 4. Schimbarea si nestatornicia sunt alfabetul vietii. Fagaduiala de-a ramane impreuna „pana cand moartea ne va desparti” e o fantezie care contrazice insasi esenta vietii. Pe deasupra, nu murim doar o singura data. E bine sa ne amintim ca oamenii mor de multe ori inainte de moartea fizica.

7. Prin urmare, nu poti fagadui decat sa iubesti in clipa asta si nimic mai mult.

 1. Daca trebuie sa fac din casatorie o metafora, pot pretinde ca literatura este sotul meu si cartile, copiii mei. Singura cale de-a ma casatori este fie sa divortez de literatura, fie sa-mi iau un al doilea sot.
 2. Fiindca nici nu poate fi vorba sa divortez de literatura si fiindca nu exista vreun barbat pe lume care ar accepta sa fie „sotul numarul doi”, dupa toate aparentele, am sa fiu singura toata viata.
 3. Bucata asta de hartie e manifestul meu.

Voi ce ati ales? Manifestul fetei singure din Lapte Negru cum va place? Ce nu va place la el?

Manifestul fetei singure din Lapte Negru

sursa foto

 8 thoughts on “Manifestul fetei singure din Lapte Negru”

 • Cred ca oamenii pot trai in cuplu pentru toata viata.
  E o vorba care-mi place tare mult, dar n-am idee cine a zis-o: „Casatoreste-te cu cine iti place sa stai de vorba pentru ca de la o varsta e tot ce-ti mai ramane”. 🙂

  Citatele alese sunt tare faine. 🙂 Azi, „fata batrana” ar trebui sa fie numita „femeie independenta”. 🙂

 • Nu prea sunt de acord, mai ales ca dragostea nu trebuie sa fie singura conditie pentru a te casatori. Mai importante sunt intelegerea, respectul, prietenia. Nu poti iubi la intensitate maxima tot timpul. Te seaca de energie in scurta vreme si te trezesti ca nu mai ai ce sa oferi celuilalt, sau celalalt nu mai poate sa-ti ofere dragostea la care tu visezi. Despartirea sau celibatatul nu sunt o solutie, ci exceptii.
  Oamenii nu sunt facuti sa stea singuri.

 • Spinoasa problema … Dar la urma urmei, fiecare trebuie sa traiasca cu alegerea pe care a facut-o si restul lumii nu poate decat sa ii respecte optiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *