Acasa » Lolita de Vladimir Nabokov

Lolita de Vladimir Nabokov

Lolita de Vladimir Nabokov te va cuceri cu siguranta. E atat de natural si de frumos scrisa incat poti sa treci cu usurinta peste subiectul ei tabu. Am trecut si eu desi imi venea de multe ori sa-l strang de gat pe Humbert Humbert. El era vocea naratoare, omul inteligent si pedofilul, barbatul abil si precoce, dar si perversul care se incurca cu o fetiscana.

In povestea aceasta iesita de comun, Lolita este fructul oprit la care Humbert Humbert face orice sa ajunga cu toate ca fata nu-i este egala din niciun punct de vedere. Proasta, dar periculos de perversa pentru varsta ei aceasta reuseste sa-l vrajeasca cu nurii ei abia mijiti.

Lolita si Humbert se intalnesc la vremea cand ea avea 12 ani iar el devenea chiriasul mamei sale. Inca de la aceasta prima vedere se naste o obsesie in mintea barbatului.

In copilarie el fusese amorezat de o fetita putin mai mare care murise, dar a carei imagine il urmarise constant facandu-l sa dezvolte inauntrul sau un monstru dupa cum marturiseste chiar el. Un monstru indragostit de copilele aflate aproape de pubertate.
Inainte de intalnirea cu Dolores Haze, Humbert urmareste fetitele in parc pentru propria placere, dar fara a le ataca sau a le face vreun rau. Lolita, insa il zapaceste cu apropierile ei indecente, cu dezgolirile si expunerile ei voite.

Mintea obsedata a barbatului incepe astfel un plan pentru a o avea pentru propria-i placere.

Mama lui Dolores, alta prezenta natanga si lipsita de farmec, se indragosteste de chiriasul sau si astfel isi inlatura fiica trimitand-o la internat. Plecarea Lolitei o elibereaza de gelozie, dar il face pe Humbert sa nascoceasca ceva pentru a o aduce inapoi. Ii scrie scrisori pe care le lasa in camera ei si apoi isi petrece timpul in patul fetei. Parte din acest plan pervers face si casatoria cu Charlotte, care intrun final se realizeaza.
Intrun final sotia afla de pasiunea nebuna a lui Humbert si vrea sa isi excluda fiica definitiv, dar moare intrun accident de masina tocmai cand ducea la posta o epistola adresata internatului unde fata era.

O data ramas vaduv barbatul ajunge din nou la Lolita.

Fata nici nu il respinge, nici nu-i reproseaza lipsa mamei, ci ii primeste avansurile si astfel incepe o idila.
Humbert este robit de farmecele ei si incearca sa-i indeplineasca orice moft. Pentru a-si ascunde povestea pleaca intro calatorie interminabila de-a lungul mai multor state americane. Traiesc prin moteluri si pensiuni consumandu-si pornirea nefireasca.
Lolita continua sa se dovedeasca mai vicleana, mai dominatoare si mai perversa contrar varstei fragede, ea isi duce partenerul acolo unde doreste ca intrun final sa scape din mana lui.

Humbert nu suporta sa o stie in preajma altor barbati si pentru asta e in stare sa o mute din loc loc si chiar sa-si ucida rivalii.

Mi-a placut aceasta carte datorita contrastului dintre cele doua personaje, datorita luciditatii cu care pedofilul isi expune povestea fara a incerca sa se scuze, datorita scriiturii foarte bune. Pentru toate astea are patru stele  de la mine pe goodreads.

Nota mea 4 din 5. 

 

Puteti sa o cumparati de aici.

Lolita de Vladimir Nabokov

 

1 thought on “Lolita de Vladimir Nabokov”

  1. Pingback: Chrismas Book Tag sau carti de care sa-ti aduci aminte de sarbatori | Roxana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *