Se poate trece prin iarna cu incalzirea contorizata de repartitoare

Suntem in plina iarna si in dreapta si-n in stanga vad oameni care se plang de lipsa caldurii din casele lor, multi dintre ei injura repartitoarele, unii se cearta cu administratorii de bloc pentru facturile mari, multi cauta surse de caldura suplimentare alimentate la curent, majoritatea sunt raciti. Si totusi, se poate trece prin iarna cu incalzirea contorizata de repartitoare. V-o spun eu care si la ora asta port un tricou.
Pe vremea cand stateam cu parintii si nu hotaram singura asupra  repartitoarelor trebuia sa ma infofolesc cu multe toale si sa ma invelesc pana la nas. De comentat nu aveam ce comenta.

Incalzirea contorizata trebuia tinuta sub control

Bunica deschidea caldura doua, trei ore pe zi ca sa nu “platim o caruta de bani degeaba “si-n rest aprindea aragazul. Lucrul asta era cat se poate de nociv si nici nu ajuta la incalzirea unei intregi locuinte. La baie, spre exemplu, trebuia sa fim doar in trecere, cateva minute in plus acolo ne-ar fi paralizat de frig, singurele ocazii in care baia se incalzea erau momentele in care faceam baie.
Nici in restul casei nu eram mai protejati. Ziua ne incalzeam miscandu-ne, dar noaptea treceam prin incercari urate trezindu-ne infundati sau cu gatul uscat. Raceala batea la usa, scriam despre ea acum 6 ani!
Cosmarul se repeta iarna de iarna, bunica nu voia sa plateasca mult si stabilea nivelul de caldura. Ea nu stia cum se poate trece prin iarna cu incalzirea contorizata de repartitoare.
Anul trecut.am vazut ca ne vom intoarce la repartitoare in casa noua si am vrut sa le inlocuim data fiind experienta de mai sus. Am intrebat la primarie, dar raspunsul a fost negativ. Intro locuinta ANL nu se pot inlocui sursele de caldura, pentru ca, tot blocul e racordat la sistemul centralizat. Inlocuirea se poate face numai dupa cumpararea locuintei.
Nu ne ramanea decat sa gasim modalitatea de-a folosi eficient repartitoarele.
La inceput am zugravit asa ca, nu am folosit caldura si nici nu am stat in casa. Prin urmare,  nu am fost acasa cand s-a facut citirea repartitoarelor si… ne-am trezit cu o factura de 493 de lei, din care 422 erau pentru caldura.
Ista, firma ce contorizeaza citirile, ne pusese un consum obisnuit pentru cei care nu dau citirile.
Cum se face asta? Se aduna cel mai mare consum cu cel mai mare consum din bloc si se imparte rezultatul la 2. Media asta simpla rezultase pentru noi 422 de lei. Administratorul ne-a trimis la sediul Ista pentru a ne scade suma, stia ca nu statusem in apartament, femeia de la Ista a ridicat din umeri si ne-a descoperit simpla formula de calcul, Media consumurilor facuse asta pentru noi si ca sa nu platim cat nu stam in casa trebuia sa ne debransam.
Plansi si amarati am mers la asistenta sociala si am cautat-o pe doamna care ne daduse  cheile, i-am explicat situatia si i-am spus solutia propusa de Ista, dar dansa a scos-o din calcul. Debransarea afecta coloana. Concluzia a fost sa platim acea factura in doua rate. Asta a fost a doua experienta urata cu repartitoarele.
Acum incepe partea buna, care sper sa va fie de folos. Va asigur ca se ca se poate supravietui cu repartitoarele. Totul e sa:
-aveti in minte ca factura la caldura si implicit toata intretinerea nu vor fi mici, cu un consum moderat si urmarit se ajunge la 300-400 de lei pe luna la doua camere.  Tinand seama si de apa consumata si de alte taxe nu se poate plati mai putin.
-stiti ca pretul gicacaloriei difera de la oras la oras si se stabileste de catre administratie la un anumit interval, poate o data la an sau la doi.
-este important sa dati citirile pentru a nu plati dupa media impusa de sistem.
-sursele de caldura suplimentare pot face repartitoarele sa contorizeze mai mult. Ele sunt un plus la factura de curent, deci nu sunt practice, ce nu dati pe mere, dati pe pere.
Inchiderea caloriferelor si folosirea altor metode nu va fi o solutie, caldura nu se va raspandi in toata casa.
– in timpul aerisirii zilnice e bine sa inchideti repartitoarele, ele inregistreaza mai mult cand simt frigul de afara.
Ce am facut noi ca acum sa pot spune ca se poate trece prin iarna cu incalzirea contorizata de repartitoare? Am facut asa:
-am lasat repartitoarele pornite tot timpul in sufragerie si dormitor.
-usile le-am lasat de asemenea deschise.
-Bucataria am incalzit-o gatind, caldura data de aragaz s-a dovedit suficienta.
-La baie am mai pornit repartitorul cand era prea frig sau inainte de a face baie.
-Nici cand am plecat de acasa nu am inchis nimic pentru a nu se raci peretii.
Nu va inchipuiti ca avem o locuinta mica pe care caldura o cuprinde repede,  ne lafaim in 56 de metri patrati utili, dar am reusit sa pastram caldura optima. Nu am racit nici noi si nici cel mic, nu ne-au inghetat picioarele si nici nu ne chinuim cu multe haine.
Nu spun ca am gasit ceva ideal, dar poate fi o solutie. Se poate trece prin iarna cu incalzirea contorizata de repartitoare.
sursa foto 
 
 
 
 
 

Share

2 thoughts on “Se poate trece prin iarna cu incalzirea contorizata de repartitoare

  1. Povesti. Luna ianuarie 2017 550 de lei căldura ap. Cu 3 camere. Doi adulți și doi copii.am cam inghetat .Nu am avut mai mult de 21 de grade. Apartament cu 3 camere in bloc alăturat ,tot la etajul 4 ca noi aceeași suprafață 300 de lei căldura fara repartitoare și căldura la discreție. Unde e economia? Unde e confortul?

    1. Povesti? La 3 camere ai platit bine, se poate si mai mult, consulta avizierul si vei vedea. La 21 de grade nu ai cum sa ingheti, nu ne vinde gogosi, medicii recomanda sa fie 22 intro locuinta, deci ati fost aproape de normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: