27Jan

Pinocchio de Carlo Collodi

Reading Time: 3 minutes

Pinocchio de Carlo Collodi a fost pe lista mea spre a fi recitit de cateva luni bune, de cand Zina mi-a adus aminte de povestea lui plina de nazbatii. Mi-a fost draga istoria lui Carlo Collodi de cand ma stiu si mai mereu m-a facut sa plang. Da, Pinocchio ma facea sa plang, pentru in spatele poznelor lui se afla o inima buna. Prima zi a noului an a fost bun prilej pentru cartea de fata.

 

Creat dintro bucata de lemn, Pinocchio nu a fost niciodata o simpla papusa.

Inca din clipa in care prinde viata este impresionat de batranul Geppeto pe care il inconjoara cu dragoste si cu priceperea unei minti de copil.  Ii ramane in minte gestul batranului tamplar de a-si vinde haina groasa pentru a cumpara un abecedar pentru el, cu gandul la batran face de toate doar ca sa-l rasplateasca.

Prima intamplare marcanta pe drumul lui Pinochhio este intalnirea cu Grillo greierul vorbitor, care, ca o voce a ratiunii, il indruma pe micut sa nu fuga de acasa, ci sa mearga la scoala spre binele lui. Drept rasplata pentru sfat acesta  il striveste de perete.

Pleaca la scoala, dar se avanta in aventuri nepotrivite de pe urma carora are de suferit.

Desi firea lui nazbatioasa nu-l lasa sa isi urmeze scoala, Pinocchio trebuie sa invete sa fie bun pentru a putea fi intrun final un baiat din carne si oase.
Atunci cand il intalneste pe Mangiafuocco directorul de circ baiatul de lemn nu se pierde cu firea si il salveaza pe Arlechino de la moarte. Fapta asta il induioseaza pe matahalos care-l rasplateste cu 5 bani de aur. Vazand banii, baiatul din lemn se gandeste la tatal lui si la cat de fericit ar fi sa aiba o haina noua.

Lucrurile i-au o turnura neasteptata cand in calea lui apar cotoiul si vulpoiul, datorita lor  isi pierde banii.

Urmatoarea intalnire marcanta este cu o mica zana, faptura magica pe care Pinocchio o indrageste pe loc. Indrumat de ea poate afla cine sunt hotii care l-au pradat, dar si cum isi poate indrepta caracterul si greselile trecute. Vocea ratiunii parca intra si in urechile lui de lemn si incearca sa se indrepte.
Merge la scoala, ajunge la inchisoare, e trist ca si-a dezamagit tatal, care il cauta neincetat, invata in sfarsit ce e binele si isi gaseste un reper, pe zana ce o data a fost copila. Acum ea e adulta si Pinocchio o numeste mama lui.
Am atatea sa va spun despre cartea asta… dar am sa va las sa o descoperiti si sa o cititi si celor mici, eu asa am facut pentru fii-miu.

In concluzie mai spun ca, povestea lui Pinochhio o lectie despre bine.

Sursa bunatatii este in suflet, iar micul baiat nu are parte de liniste pana nu o descopera pe a lui.
Alaturarea cu personaje care de care mai diferite il ajuta sa distinga binele de rau si sa faca fapte in consecinta. Atunci cand actiunile ii sunt asemeni gandurilor de sincere Pinochhio isi depaseste statutul de papusa din lemn.
Cu totii cred ca am fost la un moment dat papusi din lemn, cu totii am fost copii nazbatiosi, dar ne-am gasit forta launtrica pentru a ne modela frumos.
Pinochhio este in fiecare dintre noi.

 

Nota mea 4 din 5. pentru Pinocchio de Carlo Collodi

Cartea poate fi cumparata de pe Libris.ro

Pinocchio de Carlo Collodi

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *