20Jan

Placerea spalatului pe dinti pentru copil

Reading Time: 2 minutes

Spalatul pe dinti la copii, e o joaca daca aveti rabdare si voi si voi si ei. La noi a mers din a doua incercare:
Ce faci acolo, mami? Intreba uitandu-se curios la peria mea de dinti.
– Ma spal pe dinti, vrei sa iti arat si tie inca o data?
– Da, da!!
– Dar ai rabdare pana la sfarsit, l-am rugat.
A venit langa mine, l-am suit pe cada ca sa ajunga la chiuveta, i-am dat peria lui si asa a inceput distractia noastra ce se repeta de doua ori pe zi, cea in care descoperim placerea spalatului pe dinti pentru copil.
Nu a fost intotdeauna asa placut, pentru ca, micutul nu stia ce e aia necesitate de a te spala pe dinti si nici cum se face spalatul asta, el intelegea ca  trebuie sa deschida gura ca eu sa ii frec dintii cu ceva.
Placerea spalatului pe dinti pentru copil nu apare dintro data,  trebuie educata, exersata, transformata in joaca.

  1. Cu rabdare: Cel mic nu va deschide gura mare ca tu sa i-o umpli cu apa si clabuci si sa-i freci usor dintii. NU. Va riposta, se va stramba, te va respinge, va trebui sa renunti intrun final. E un proces complicat la o anumita varsta.
  2. Prin explicatie: spunandu-i in detaliu fiecare pas al spalatului pe dinti.
  3. Prin puterea exemplului: aratandu-i ce tocmai i-ai explicat, incet, meticulos, zambind .
  4. Alegand o periuta potrivita, in principiu una care ii place lui. Singur o va alege daca mergeti impreuna la cumparaturi, acolo in fata multor periute de dinti va opta pentru cea care il atrage mai mult.
  5. Cautand  pasta de dinti potrivita: aici trebuie sa tii seama de gustul copilului si nu de gustul tau, tie ti-ar putea placea pasta cu gust de capsuni si lui cea mentolata sau invers. Daca refuza o anume aroma incearca alta, pana la urma o veti gasi pe aceea.
  6. Prin exercitiu, daca la inceput te la lasa balta si iti va inmana si peria lui nu inseamna ca l-ai pierdut definitiv, mai incearca. Explica-i etapele periajului, incuranjeaza-l sa se spele singur, ajuta-l initial sa isi puna pasta pe perie. Asta s-ar putea sa ii placa mult. Incearca sa-l ajuti, dar lasa-l si pe el sa incerce procedeul.
  7. Nu uita de importanta clatirii. Spune-i ca nu va pleca din baie cu gura plina, ca nu e curat, ca apa il ajuta sa se curete. Aratandu-i intrun joc cum se face clatirea dintilor.

Fa din asta un exercitiu de doua ori pe zi, pana la urma va cere el sa se spele pe dinti.
Cam astea au fost secretele noastre. Acuma se intampla ceva mai nostim, David imi aduce aminte ca am intarziat sa ma spal pe dinti.
Asa sta treaba cu spalatul pe dinti la copii, el l-a invatat de la 2 ani si jumatate si e mandru de asta,  cand i se vad si dintii intro poza striga: “uite, am cei mai mumosi dinti!”
Cam asta e cu spalatul pe dinti la copii la voi cum a fost?

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice.

Sursa foto google

Please follow and like us:
Pin Share

3 thoughts on “Placerea spalatului pe dinti pentru copil

  1. Eu deocamdata ii dau periuta sa se joace cu ea. Am inteles ca exista o pasta de dinti pt copiii de un an cu o cantitate scazute de fluor. Medicii insa recomanda de la primul dinte spalatul. Am incercat curatarea gurii prin badijonare, dar e foarte greu procedeul. :))

  2. Sunt mai multe paste de dinti cu cantitate mica de flour, o gasesti in farmacii si unele magazine mari. Noi am cumparat de la Sensiblu o pasta cu gust mentolat si ii place mult. El a si ales-o din mana farmacistei.
    Cat priveste spalatul de la primul dinte mi-e imi pare misiune imposibila.
    Badijonarea nici la noi nu a functionat, devenea nervos si eu ma retrageam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *