Acasa » Central Park de Guillaume Musso

Central Park de Guillaume Musso

Central Park de Guillaume Musso a fost una dintre cartile pe care le-am primit de la editura All asa dupa cum v-am povestit aici. Am ales un autor contemporan francez, pentru ca, intotdeauna mi-a fost draga literatura franceza. Stiam putine despre Guillaume Musso, cum ca e fiul unei bibliotecare care l-a “hranit cu carti” si l-a indemnat sa scrie,  iar atunci cand s-a asezat sa o faca a zis asa:

Scriu intotdeauna cartile pe care mi-ar placea si mie sa le citesc. Romanele mele imbina mai multe genuri: sunt si povesti de dragoste, dar au si elemente de thriller si roman politist.

Central Park de Guillaume Musso

Indragostit de New York, dar fara sa uite Parisul, Guillaume Musso imbina doua tipuri de literatura creandu-si un stil personal.
Revenind la Central Park sa va spun si eu povestea lui Alice Schafer si a lui Gabriel Kreyne. O politista franceza si un tanar ce se prezinta ca  fiind muzician se trezesc intro dimineata incatusati pe o banca din Central Park. Lucrul acesta straniu ii face sa porneasca intro adevarata aventura pe strazile New York-ului fara a intelege nimic din ce se intampla.

Fara acte, fara telefoane si fara a avea nimic in comun, ei doi incearca sa dezlege misterul. Primul pas e sa fure un telefon care sa-i puna in legatura cu lumea. Alice apeleaza la un coleg de-al sau care ii da o mana de ajutor pentru a se elibera de catuse, dar povestea abia acum se complica. Amanetand un ceas si furand din nou, de data asta o masinam cei doi incearca sa afle de ce s-au trezit din senin in plin oras american.

Alice care purta o camasa patata de sange e convinsa ca misiunea ei este de a gasi pe cineva, Gabriel nu se impotriveste si o urmeaza ajutandu-o.

In actiunea recenta a celor doi se strecoara si o umbra din trecutul nu prea indepartat a lui Alice. Ea suferise o trauma majora in timp ce incerca sa rezolve un caz cu un ucigas in serie. Pentru ca se avantase de una singura pe urmele criminalului isi pierduse sarcina de noua luni si mai tarziu sotul ce murise intrun accident in timp ce voia sa ajunga la ea la spital.
Aceasta amintire dureroasa poate aduce lumina in prezent si Alice ajunge sa creada ca ucigasul pe care il credea mort o adusese langa Gabriel. Studiind indiciile ce le stateau la indemana: camasa patata, un numar scrijelit pe bratul ei, altul pe bratul lui si o valiza cu o seringa in ea, protagonistii incearca sa prinda criminalul periculos.

Nimic nu e, insa asa cum pare, confuzia din mintea femeii se adanceste pe masura ce descopera secretele celui de langa ea, mai ales cand incepe sa creada ca el barbatul cautat.

O carte ce te tine cu inima la gura, care,  cu toate ca e scrisa simplu reuseste sa rastoarne situatie dupa situatie.

Finalul se transforma intro poveste de iubire cand Gabriel ii marturiste ca de fapt e psihiatru si o ajuta sa se reancoreze la realitate, dar ca s-a indragostit de ea.
Criminaulul nu mai e decat o inchipuire iar telul lor impreuna nu ramane cel declarat.

Ce mi-a placut la Central Park:

-suspansul care nu te slabeste nicio clipa facand lectura captivanta.

-povestea plina de durere a lui Alice, ea poate fi povestea oricarei femei.

-si modul calm de a reactiona a lui Gabriel.

Ce nu mi-a placut:

  • dialogul, cartea e construita pe foarte multe replici.
  • hoinareala inutila pe strazi, momentul in care povestea isi pierde din substanta, asta face din romanul de fata unul facil.
  • transformarea unei povesti politiste intruna de amor in mod simplist, fara niciun preambul.

Pe goodreads i-am pus trei stele.

Multumesc editurii All inca o data si sper intro frumoasa colaborare si de acum incolo.

Central Park de Guillaume Musso

 

 

 

5 thoughts on “Central Park de Guillaume Musso”

  1. Pingback: Carti in dar #6 | Roxana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *