Acasa » Femeia la 30 de ani de Honore de Balzac

Femeia la 30 de ani de Honore de Balzac

Femeia la 30 de ani de Honore de Balzac  mi-a fost facuta si mie cadou, dar nu in preajma aniversarii de 30 de ani, ci mai devreme. Ma pregateam sa o citesc la momentul potrivit, dar am citit-o anul asta cand mi-am aranjat biblioteca, a fost o alegere buna, pentru ca, la data cand am primit-o nu eram nici maritata, nici matura emotional si avea sa ma sperie.
Nu e nimic de speriat in ea, doar ca drama unei casnicii nefericite avea sa ma faca sa ma indoiesc de vitalitatea acesteia.

 

Obisnuita cu stilul balzacian ma asteptam sa ma plictisesc citind, nu plictiseala m-a obosit, ci parcursul discontinuu al povestii. Daca pana la un anumit punct istoria e limpede pe la mijloc firul epic se rupe. Impartita in mai multe capitole cartea prezinta pasaje ce parca nu ar avea legatura unele cu celelalte.

Julie Castillon este o tanara naiva ce se indragosteste de un ofiter din armata franceza din vremea lui Napoleon. Anii ei tineri si lipsa de experienta o fac sa il vada doar in aura stralucitoare care il invelea si nu asa cum era de fapt, un parvenit fara prea multe aspiratii intelectuale si cu un caracter dominator slefuit de armata. Vocea inteleapta a tatalui sau ii atrage atentia asupra acestor aspecte, dar ea prada iluziei ajunge sa fie sotia lui Victor d’Aiglemont.

Neascultarea povetelor parintesti o vor urmari pe tanara femeie toata viata. Nefericirea la care se condamna este una fara margini, pentru ca, sotul nu i se potriveste deloc, ba mai mult nu ii este compatibil sexual. Aceasta lipsa de compatibilitate avea sa aiba o grava consecinta in viitor. Tanara si nealinata sotie e lasata in grija unei matusi la tara iar sotul ofiter isi vede mai departe de indatoririle militaresti.
Ramasa orfana si acum abandonata intro casa straina, Julie isi plange amarul ofilindu-se. Izolata de lume nu reuseste sa isi gaseasca un echilibru interior. Ruptura de tot ce inseamna viata ei de inainte se resimte si mai acut in constiinta tinerei. Orice speranta pare a fi desarta, dar aici, la casa matusii lui Victor ea e urmarita cu dragoste de un tanar, Arthur Grenville.

 

Tanarul lord isi revarsa nu doar atentia, ci si toata dragostea asupra ei si cu avizul sotului o ajuta sa se insanatoseasca. Apropierea aceasta ii arata tinerei femei ce inseamna dragostea de fapt, dar are un final nefericit fiindca Arthur moare. Incapabila se se rupa de fiica sa proaspat nascuta, Julie se izoleaza intrun doliu profund.
Asumandu-si pentru a doua oara un mariaj ratat in favoarea ficei ei si a cinstei din societate, Julie tranziteaza niste stari vecine cu chinul vesnic, dar ca la finalul a patru ani de doliu sa fie o cu totul alta persoana.

Naivitatea e inlocuita de siguranta. Candoarea de siretlic. Supunerea de dominare. Apatia de o tacere inteligenta. Ignoranta de o pasiune pentru cultura. Dragostea pentru Arthur intro arma si cea pentru fiica Hellene intro ura mocnita.
Hellene e copilul ramas in seama servitorilor uitat de mama indurerata si de tatal militar. Fata se maturizeaza subit si intelege ce se petrece in casa ei, dar se dovedeste neputincioasa si astfel si viata ei se orienteaza spre un viitor la fel de nefericit ca acela al mamei sale.
Ajunsa la o anume varsta, Julie isi desavarseste noile aplecari umilindu-si sotul si metresa. Ea isi arata frumusetea in parg si isi etaleaza cunostintele fara parere de rau, ravnind la alt barbat, fiind dorita si favorita salilor de dans si de muzica.
Julie si Victor sunt mereu in antiteza, ea asccede la un alt statut, pe cand el se opinteste in lipsa de cultura si ramane multa vreme la acelasi nivel.
Julie si Hellene se transforma in rivale atunci cand fata e suficient de mare si de frumoasa incat poate sa-si eclipseze mama. Cea din urma vede in Hellene o femeie frumoasa, dar si una care seama teribil cu tatal sau. Mai mult, legatura pentru vecie dintre ea si nepotrivitului sot, obstacolul din calea fericirii absolute. Lupta inconstienta dintre cele doua nu se va termina niciodata.
Pe masura ce inainteaza in varsta Julie devine constienta de farmecele sale pe care le exercita cu intentie asupra lui Charles de Vandenesse, un tanar cu aspiratii si idealuri, dar mult mai tanar, care, ii aduce iubirea mult visata.

Finalul este unul neastepat si dur, o pedeapsa parca pentru Julie si fata ei. O rasfrangere crunta a tuturor faptelor ramase nepedpsite in trecut.

Balzac evidenteaza in Femeia la 30 de ani puterea de seductie a acesteia, capacitatea de asumare a greselilor, iscusinta de a ascunde adevaratele sentimente, manipularea si perversitatea speficice acestei varste. Cizelarea si nobletea noilor preocupari. Ruptura definitiva dintre femeia adolescenta, cea casatorita prea devreme, si femeia coapta. Cresterea pe scara valorica si dominarea inteleapta a tuturor lucrurilor si fiintelor care nu i se potrivesc. Intelegerea iubirii intro alta dimensiune. Rafinamentul si gratia la care o femeie ajunge la 30 de ani.

Dupa cum se vede mie mi-a placut aceasta carte, i-am pus trei stele si va recomand sa o cumparati de aici.

femeia la 30 de ani

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

 

Sursa foto net

3 thoughts on “Femeia la 30 de ani de Honore de Balzac”

  1. Ma amuza faptul ca peste cateva zile voi implini varsta de 30 de ani. Insa nu ma identific deloc cu personajul. Totusi mi se pare o carte foarte captivanta. Chiar daca este vorba de alte vremuri, sentimentele oamenilor sunt neschimbate! 😀

    1. Daca e pe asa iti doresc o aniversare frumoasa, viata e altfel la 30 de ani. Personajul e putin diferit, dar atat de puternic. Sentimentele raman neschimbate, intr-adevar. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *