25Feb

Magicianul de John Fowles

Reading Time: 4 minutes

Auzisem foarte multe lucruri bune despre Magicianul de John Fowles si anul asta mi-am facut timp si rabdare sa o termin. O mai incepusem de cateva ori fara a avea suficienta ingaduinta sa si duc la bun sfarsit lectura. Imi placea Fowles dupa Colectionarul si Iubita locotentului Francez si am avut impresia ca si aceasta carte laudata ma va cuceri, mi-a placut mai putin, insa decat celelalte doua.

Magicianul de John Fowles este o carte care se joaca cu mintea cititorului si il tine mereu in suspans, acesta e de departe un mare merit al autorului.

Nickolas Urfe e un tanar obisnuit cu inclinatii spre literatura, care, o data ajuns profesor de engleza intro Londra banala si rutinata se simte dezamagit de traiectoria aleasa. In primele luni de exercitare a profesiei se simte stingher si uraste monotonia marii metropole. In aceasi perioada o intalneste pe Alison, o tanara australianca cu care traieste o pasionala si frumoasa poveste de dragoste. Cu toate ca femeia ii ofera momente speciale si toata dragostea ei, Nickolas isi doreste mereu altceva. El o considera prea banala pe frumoasa blonda si astfel nu raspunde afirmativ dorintei ei de a se casatori.

Schimbarea pe care si-o doreste apare din senin, cand, vede un anunt de angajare pe un post de profesor la o scoala pe o insula greceasca.

Manat de dorinta de altceva candideaza pentru post si il obtine. Nu-i pasa de riposta iubitei si o considera chiar patetica si sub demnitatea lui. Cu toate ca se simte indragostit de ea, nu ezita sa o paraseasca pentru a pleca in paradisul elen.

Grecia i se prezinta ca un refugiu mult asteptat, unde linistea si frumusetea merg mana in mana, unde nimic nu pare tulburat, unde totul era perfect, prea frumos sa fie adevarat.

Atunci cand nu e la cursuri, Urfe exploreaza insula, descopera o plaja magnifica si se scufunda in apa magica a marii. Ca o ispita a marii i se pare ca zareste o femeie misterioasa pe tarm care ii lasa pe tarm o carte cu cateva versuri cu mesaj. De aici incepe o intreaga aventura.

Citind versurile continua sa urmareasca femeia misterioasa si asa ajunge sa-l intalneaca pe Maurice Conchis, un batran la fel de misterios care locuieste intro casa retrasa si este un personaj bogat, dar ciudat totodata.

Batranul il ispiteste pe Urfe cu informatii si lucruri inacesibile tuturor si altfel tanarul profesor cade intro capcana, un fel de joc al fortelor oculte, un joc de-a Dumnezeu, unul al ispitelor si al farselor fara masura cu Conchis magicianul ca regizor

In tot acest joc misterios nu raman doar cei doi barbati, ci misterul femenin e exploatat la maxim cu ajutorul lui Lily sau Rose, o tanara ingenua de care Nickolas se indragosteste iremediabil. Povestea tinerei e invaluita in mister si daca la inceput profesorul crede ca e o fantoma a trecutului, o femeie revenita la viata pentru Conchis, ma apoi ajunge sa incline spre varianta ca Lily ar fi schizofrenica iar Magicianul in calitate de psihiatru ar incerca asupra ei o terapie diferita. Cand in scena apare Julie, sora geamana a fetei, povestea se schimba si Urfe e lasat sa creada ca ele sunt acolo pentru a turna un film, dar nu mai pot evada din capcana batranului mag, fiind sub stapanirea lui si captive pe insula.

Povestea de dragoste dintre Lily si Nickolas e una candida, se consuma pe nesimtite, prin mangairi candide, sarutari abia furate, nevinovate complicitati departe de ochii tuturor si mai ales departe de ochii marelui regizor.

Cu toate ca se ascund si se sfiesc sa isi marturiseasca sentimentele in public ei sunt parca urmari de niste ochi invizibili, ca intrun film in continua desfasurare.

Inocenta lui Lily  il face pe Urfe sa dea amintirea lui Alison la o parte si sa o considere o femeie prea banala, ceea ce traia langa tanara de pe insula parandu-i adevarata iubire.

Chiar si in clipa cand Alison vine sa-l vada, lui gestul i se pare prea putin si refuza sa se intoarca cu ea in lumea reala, departe de jocul lui Conchis. Prezenta ei e parca salvarea dintrun haos, iesirea la lumina, intoarcerea la normalitate, dar pe care pacatosul si egoistul barbat o refuza.

Intors la Lily are si ocazionale intalniri cu Julie, care il seduce in modul ei, cele doua surori sunt total diferite, Nick prefera naivitatea celei dintai,

In momentul in care el se erijeaza in salvatorul celor doua lantul se strange in jurul sau si se pomeneste in mijlocul unui experiment. Umilit, infrant si pus in fata propriei ignorante, Urfe e nevoit sa isi recunoasca egoismul si lipsa de perspicacitate.

Nimic din ceea ce credea ca fiind real nu era defapt, nici Conchis, nici cele doua surori, nici acolitii care participasera la experimentul numit Urfe nu sunt ce par a fi.

Ei il determina sa creada ca Alison a murit si ii trezesc in suflet remuscarea. Pe fondul acestei dureri, profesorul mai cade prada mrejelor lui Lily si ajunge sa fie prins si dus ca martor si participant la un ritaul mason. Cei prezenti sunt protagonistii farsei si ei ii spun ca a fost supus unui experiment care sa ii determine adevarata trasatura de caracter. Ei ii pun o eticheta si  il numesc mediocru, egoist si imatur emotional pe fondul unei copilarii nefericite si a unui tata dominant.

In fata acestei sentinte e rugat sa ii judece si sa-i pedepseasca, tanarul umilit refuza sa aplice pedepse si atunci cand afla ca Alison traieste si a acceptat sa faca parte din farsa are o revelatie, desi il doare tradarea vrea sa se intoarca la prima lui iubire.

Daca va reusi sa o faca sa-l ierte si daca sufletul lui egoist s-a vindecat ramane de vazut.

Magicianul de John Fowles nu m-a impresionat prea mult, dar cel mai tare mi-a placut Alison, aceasta femeie care iubeste sincer, neconditionat si nematerial.

Cartea o puteti cumpara de pe Libris. ro, Elefant.ro si Carturesti.ro 

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

 

 

Magicianul de John Fowles

 

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Magicianul de John Fowles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *