Mai sunt lucarnele o optiune valida pentru spatiile de sub acoperis?

Spre deosebire de lucarne, care au fost inventate in urma cu cateva secole, ferestrele de mansarda sunt o alternativa moderna, care se potriveste poate mai bine in peisajul urban. Ambele variante prezinta beneficii si dezavantaje. De aceea, va invit sa punem in balanta toate aspectele legate de lucarne care, desi au mai pierdut din popularitate, continua sa fie o solutie eficienta, functionala si estetica pentru a dispune de lumina naturala in interiorul spatiului de sub acoperis.
Lucarnele sunt ferestre verticale destinate amenajarii in acoperisuri cu panta mare si servesc pentru iluminarea si aerisirea podului ori a spatiilor create la nivelul podului. Inventia se inspira din deschizaturile de pe acoperisurile caselor de la tara, ce permiteau accesul porumbeilor in pod si constituie un element specific  al arhitecturii nordice. Cel mai adesea, lucarnele pot fi vazute la acoperisuri mansardate, iar raspandirea lor pe continent ii este atribuita arhitectului de origine franceza, François Mansart. Se pare ca lucarnele si-au facut aparitia la debutul perioadei gotice, deoarece in perioada romantica acoperisurile aveau pante reduse si nu permiteau crearea de incaperi la nivelul podului. O data cu secolul al XIII-lea, au aparut insa si spatiile suplimentare circulabile. Urmatorul pas a fost crearea de deschizaturi corespunzatoare, pentru a asigura o iluminare si o aerisire adecvate. Bogat decorate in perioada goticului flamboiant, lucarnele si-au simplificat formele o data cu urmatoarea epoca istorica, Renasterea.
Lucarnele se potrivesc foarte bine atat la acoperisuri din tigla, cat si pentru acoperisuri cu rulouri de tabla cutata lucioasa si mata 
Exista o mare varietate arhitecturala de lucarne, in functie de folosire, pozitia fata de fronturile cladirii, caracteristici si in functie de forma acoperisului. Probabil ca datorita acestui motiv, casele cu lucarne au un aspect deosebit, unic. Exista, de pilda, lucarne in doua ape, de forma piramidala, in stil olandez (trapezoidala), triunghiulara, in forma de ochi, de fatada, cu acoperis plat, de versant etc. Daca aveti in vedere renovarea unei case vechi, planul trebuie sa reflecte alegeri corespunzatoare, pentru a nu influenta neplacut estetica cladirii, dat fiind faptul ca constructiile vechi au o arhitectura diferita de cea a noilor cladiri.
In consecinta, ce poate opri un proprietar al unei case vechi, sa redea prin intermediul tehnicilor de renovare sau restaurare, farmecul de odinioara al unei locuinte din secolul trecut?
 
Acesra este un guestpostLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *