Acasa » Marea recuperare dupa o boala grava facuta in etape

Marea recuperare dupa o boala grava facuta in etape

Hai sa va vorbesc despre recuperarea mea dupa o boala grava.Sa ai o boala a copilariei la o varsta adulta nu e deloc usor, am simtit asta cu toata pielea, iar daca e sa va spun despre procesul de recuperare va marturisesc ca el a fost unul anevoios..  In astfel de cazuri recuperarea nu vine de la o zi la alta, timpul trece ingrozitor de greu iar rezultatele intarzie sa apara. Partea buna e ca stii asta si nu ai decat sa astepti.

Si cum ajungi la  recuperare dupa o boala grava, daca nimic nu pare a fi de partea ta?

  1. Urmand cu strictete sfatul medicului. Orice indicatie sau contraindicatie primita de la specialist este pretioasa si trebuie urmata intocmai chiar de nu e o sarcina tocmai usoara. Exista posibilitatea ca medicul sa iti recomande si lucruri care nu iti fac placere, sarcini greu de dus la bun sfarsit cum ar fi mancatul la regim si statul in pat. Sa stai in pat, sa nu poti face nimic si sa te mai si simti mizerabil nu e deloc floare la ureche, dar cu putina rabdare treci si peste etapa asta.
  2. Da, trebuie sa ai rabdare, multa rabdare. Cand esti bolnav si vrei sa treci mai usor prin perioada dificila trebuie sa te inarmezi cu o rabdare de fier. In caz contrar risti sa iti creezi alte disconforturi la nivel emotional sau psihic, sa devii iritat si irascibil, sa te razbuni pe cei din jur pentru ceea ce ti se intampla, nedrept de altfel, si totodata sa nu iti mai gasesti nicio clipa linistea.
  3. Trebuie sa te hidratezi, apa are un loc si un rol major in recuperare. Fara ea risti sa te imbolnavesti si mai rau. Orice cantitate de lichid te ajuta si sa iti revii, dar si sa previi deshidratarea. Nu de putine ori e dificil sa inghiti pana si o gura de apa, dar e necesar sa faci acest efort. In cazul unor boli grave care au nevoie de hidratare e recomandat sa depesti minimul de doi litri de lichide pe zi.
  4. E nevoie sa manaci corespunzator si echilibrat chiar daca nu ai nici cea mai mica urma de pofta de mancare. Cum sa manaci cand nici nu poti privi spre farfurie? Inghitind dumicati corespunzatori din alimente usor digerabile si care sa nu iti dea senzatia de disconfort in stomac. E limpede ca nu poti manca exact ce ti-a dori si parca mancarea nu are gust , dar daca insisti sa nu iti ramana burta goala  o sa vezi beneficiile mai tarziu. O solutie la aceasta problema e sa mananci putin si des.
  5. Atunci cand in sfarsit te simti mai bine gaseste activitati care iti fac placere. Privitul in gol pe pereti nu ajuta defel in recuperare. Poti sa citesti, sa asculti muzica, sa vezi un film, sa vorbesti la telefon, dar toate astea fara sa  obosesti. Consumul suplimentar de energie iti ia din vlaga si prelungeste convalescenta.
  6. Nu te victimiza si nu iti mari ipohondria. Nu doar tu te-ai procopsit cu o boala, nu doar tu suferi, nu e diagnosticul tau cel mai grav din istoria medicinii. Sunt si oameni mult mai bolnavi, care sufera si mai tare. O boala grava nu iti aduce implicit alte boli, nu te alimenta cu ideea ca poti avea si altceva.
  7. Fi optimist si increzator. Lupta cu moralul este de multe ori cea mai grea parte, dar trebuie sa il tii sus ca sa nu aluneci in haul unei depresii.

E dificil? Este, dar cu putina ambitie poti sa faci asta. Eu am putut si atunci cand demonii interiori nu ma lasau in pace.

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

Recupererea dupa o boala
Sursa foto sick woman de unsplash

1 thought on “Marea recuperare dupa o boala grava facuta in etape”

  1. Am avut la un moment dat din viața mea o lungă perioadă de recuperare după o fractură foarte gravă. Suportul meu au fost cărțile, am citit sute în acea perioadă.
    Îți doresc recuperare deplină și multă sănătate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *