Despre aceste zile libere ale romanilor

Cu riscul de-a va deveni antipatica vreau sa imi spun si eu parerea despre aste zile libere aprobate de guvern.  Noi romanii avem de cativa ani un obicei, acela de a decla zi libera orice sarbatoare nationala. pentru ca, zicem noi avem destule motive pentru a ne destinde si-a petrece. Ca deh, nu ne mai ajunge sfarsitul de saptamana pentru o petrecere, ne trebuie si cateva zile in plus pentru dezmat.

Calendarul  cu zile libere nu cuprinde doar marile sarbatori crestine, ci si zile caror semnificatie nu o stim.

Am ajuns atat de dezinteresati de simbolistica si de cultura, incat mintea ne e orientata spre informatie facila si fara profunzime. Exemplele sunt nenumarate.
Cati romani mai stiu ca pe 24 ianuarie sarbatorim ziua Unirii principatelor Romane facuta de Alexandru Ioan cuza la 1859, cati mai stiu ca i se spune si Mica Unire? Putini, din pacate tot mai putini. Am intalnit persoane care confunda aceasta zi cu Nasterea Domnului, desi Craciunul abia a trecut si se sarbatoreste pe 25, nu pe 24 ca sa fie o coincidenta de data.
Semnificatia zilei de azi, 1 mai, se pierde in era comunismului multi confundand-o cu o zi de rasfat la mare si la munte.
De 1 iunie nu spun decat ca majoritatea nu stiu ca e ziua internationala a copilului, daramite sa o mai celebreze.
Pe 15 august se intampla un lucru curios, desi e sarbatorea Adormirii Maicii Domnului, vrem  sa uram cu patos ” la multi ani” Mariilor si Marinilor, desi dupa cum spune si numele sarbatorii,e vorba de o praznuire a mortii si  nu a nasterii, in consecinta este o zi de pomenire a celor decedati si nu a celor vii.
 
Sfantul Andrei a fost cel care a raspandit crestinismul pe teritoriul locuit de noi  si e sarbatorit la 30 noiembrie, sunt multi copii care ii poarta numele, dar cati dintre parinti mai stiu cine a fost acest apostol?
Si acestea fiind dovedite la ce le mai  consideram zile libere daca nu stim nimic despre ele?
Suntem o tara de petrecareti care nici curat dupa la locul distractiei nu fac, care fug de munca ca  de piaza rea si culturii nu ii mai dau nicio sansa.
Categoric meritam tot ce ni se intampla, suntem ceea ce facem, atragem tot ceea ce gandim. Noua romanilor
Sursa foto

Share

3 thoughts on “Despre aceste zile libere ale romanilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: