Citate din Raport catre El Greco #1

Pentru serialul de luni  gazduit de  Zina am ales citate din Raport catre el Greco, o prima parte dintre ele, cu celelalte vin saptamana viitoare, pentru ca Nikos Kazantzakis este o sursa inepuizabila de cugetari memorabile.

„Acum, pentru prima oara de la facerea lumii, ii este ingaduit omului sa intre in atelierul lui Dumnezeu si sa lucreze alaturi de el. Cu cat trupul se preface in iubire, in curaj si in libertate, cu atat mai mult omul devine Fiul lui Dumnezeu”

„Bunicul a fost cel dintai care m-a facut sa nu vreau sa mor, ca astfel sa nu las mortii sa moara. De atunci, multi dintre cei dragi n-au fost ingropati in mormant, ci in inima mea, stiu acum ca vor trai atat cat voi trai si eu.”
„Impodobita cu bratari, cercei si lantisoare de aur la glezne, femeia dansa incet, cu o teama misterioasa, de parca plutea pe marginea abisului, ori a lui Dumnezeu; se juca cu el, se apropia, se retragea, provocandu-l, si tremura din tot trupul, de frica sa nu cada in abis. O clipa, ramanea nemiscata, numai bratele se uneau si se desfaceau ca doi serpi care se cuplau in aer. Luminitele rosii s-au stins, n-a mai ramas nimic in imensitatea noptii decat dansatoarea si deasupra ei stelele. Nemiscate, dansau si ele. Toti ne tineam respiratia. Deodata m-a cuprins frica: nu era o femeie care dansa pe marginea abisului, era insusi sufletul nostru care dansa jocul dragostei si al mortii.”

 

„”Copilul capteaza lumea cu lacomie, o primeste in maruntaiele sale, o asimileaza si o preface in copil.””
„”— O sa inveti sa citesti si sa scrii aici, ca sa te faci om, a zis el. Fa-ti cruce!
E baiatul meu, a zis tata. Apoi m-a lasat de mana si m-a intors cu fata catre invatator: Oasele sunt ale mele, pielea e a dumitale. Sa nu va fie mila, puneti nuiaua pe el ca sa-l faceti om.
— Nicio grija, capitan Mihalis, a zis dascalul, aratand nuiaua, asta-i unealta facatoare de oameni.
. Nuiaua ne-a invatat ca suferinta e cea mai mare calauza care ne insoteste in urcusul de la animal la om.””

„”Prima mea pasiune a fost dorul de libertate. A doua, care a ramas tainic in mine pana acum, tulburandu-ma, a fost dorinta de sfintenie. Erou si sfant, iata imaginea suprema a omului; din copilarie mi-am fixat undeva sus, deasupra, in cerul de azur, aceasta imagine.””

Am mai citit si alte titluri de acelasi autor, dar cel mai mult mi-a placut Zorba Grecul este o carte de capatai in literatura.

Pana data viitoare cand revin cu citate din Raport catre El Greco, va rog sa cititi pentru a avea ce sa dati mai departe.

 

Sursa foto2 thoughts on “Citate din Raport catre El Greco #1”

  • de la primul citat, am început să îmi aleg care îmi place: primul ! apoi l-am citit pe al doilea şi am zis: şi acesta îmi place la fel de mult ! şi aşa a fost la fiecare citat !!! toate mi-au plăcut ! dacă aşa vea posibilitatea, aş citi cartea !
    felicitări pentru postare !
    pupic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *