19May

Fata din tren de Paula Hawkins

Reading Time: 3 minutes

Fata din tren de Paula Hawkins a fost o carte pe care am citit-o pe nerasuflate, in cateva ore am si terminat-o. Era pe lista mea “de citit”.de multa vreme,  dar pentru ca mi-a fost recomandata in cadrul concursului meu cu carti i-am dat intaietate. Mi-a placut si nu mi-a placut in acelasi timp, a avut un subiect bun tratat superficial, prea la suprafata, prea fara implicare.

Povestea cu Fata din tren e spusa putin  alambicat, de parca noi insine am avea probleme cu alcoolul si-am privi totul in ceata precum Rachel .

Cartea e despre vietile a trei femei pe care conjuctura le aduce in pozitie de conflict.

Rachel, e prima dintre ele si e dependenta de alcool, de la divortul de sotul care o inselase viata ei era intro curba descendenta. Cazuta in patima grea a bauturii se taraia de la o zi la alta fara sa-si aminteasca , insa nimic din ceea ce facea, nimic mai mult decat permanenta ei calatorie cu trenul spre Londra,oras unde inainte muncea.

 

 

Cu mintea tulbure, Rachel nu reusestea sa se desprinda de fostul sot si nici sa accepte ideea ca el isi continua viata in fosta lor casa, alaturi de amanta din trecut, care, o data devenita sotie ii daruieste o fiica. Datorita nemultumirii sale, femeia ii mai deranja cu vizitele sale neasteptate. Necazul major a lui Rachel era ca familia cea noua isi construise fericirea in caminul ei, in casa pe care ea o cumparase si in care candva fusese fericita. In plus, fetita celor doi o face sa se simta ingrozitor, pentru ca, ea isi pierduse barbatul pentru ca nu putea ramane insarcinata. Toata aceasta incarcatura emotionala o determina sa levina si sa le bata la usa, dar sa fie izgonita pentru ca era mereu beata.

Singurul lucru pe care femeia si-l aminteste bine e calatoria cu trenul prin fata casei si a strazii unde locuise,  aceasta calatorie era singura ei escapada zilnica, singura de la care nu se abatea, singurul lucru care o motiva, si dupa cum se va dovedi si cea care o va baga intru mare bucluc.

Anna, este a doua sotie a lui Michael e o femeie frumoasa, multumita de familia si de casnicia ei, dar prea suparata ca Rachel este inca o prezenta activa in viata ei. Sarcina si ulterior copila o obosisera si o facusera sa intre in defensiva pentru a-si apara familia si mai ales fata.

Megan, locuiste pe aceasi strada si are o casnicie nefericita cu un sot dominator si posesiv. Ea devine dadaca lui Ewie, fata din vecini,  lucru acesta insa nu ii e pe plac deloc, micuta obosind-o cu plansul si nevoile sale. Megan ajunge la psihiatru incercand sa isi vindece depresia si frustrarile, dar totul ia o intorsatura neasteptata.

Rachel este un observator constant, dar confuz al vietii de pe strada si asta o face sa declare lucruri neadevarate si sa intre fara voie intro problema.

Fata din tren o vede pe Megan insotita de un alt barbat decat sotul ei la veranda casei, dar cand aceasta dispare fara urma, Rachel nu e capabila sa aiba o declaratie coerenta si acest fapt o incrimineaza dandu-le politistilor motive sa suspecteze ca are de-a face cu disparitia.

Anna, in timp ce e preocupata sa o tina pe Rachel departe de casa ei se minte singura spunadu-si ca e fericita, dar sotul ei continua sa se poarte la fel cum se purta si pe vremea cand era sot pentru fata din tren, iar comportamentul sau ascuns o fac pe proaspata sotie sa-l suspecteze.

Megan e un personaj ambiguu, cu un trecut incert si cu o maniera ciudata de a privi copiii. Un lucru absolut odios iese la iveala si toata comunitatea afla din ziare ca si-a ucis copilul mai demult, dar Megan dispare inexplicabil chiar dupa aflarea vestii.

Anna se inspaimanta la gandul ca vecina ei i-ar fi facut rau  fetei.

Rachel e prima suspecta pentru ca declara ca o cunoaste pe femeie, dar are si niste rani asupra caror  cauze nu poate da detalii.

Tot ceea ce pare initial veridic se dovedeste a fi o pista falsa. Rachel si Anna lupta sa-si recastige dreptul la o viata ca pana la urma sa afle cine e adevaratul vinovat.

O carte despre depresie, despre delasare, dependenta de alcool, relatii nepotrivite, frustrari si lupta pentru viata.

Initial i-am pus 4 stele, dar pentru ca mi-as fi dorit personaje mai complexe si o altfel de naratiune i-am luat una. Calatoria cu trenul putea da o tenta frumoasa povestii, daca nu ar fi fost folosita doar ca idee de tranzit, iar titlul “fata din tren” e cam nepotrivit cu varsta si dramele lui Rachel.

 

Merita, insa sa o cititi, e despre reusita pana la urma. Cumparati-o de aici.

 

 

fata din tren

Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Fata din tren de Paula Hawkins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *