Citate de Bohumil Hrabal

Astazi scriu citate de Bohumil Habal, din cartea O singuratate prea zgomotoasa pe care vi-o recomand cu caldura. Cu acestea particip la un serial al cuvintelor cu talc gazduit de Zina in fiecare luni.

„”De treizeci si cinci de ani lucrez intre hirtii vechi si acesta este love-story-ul meu. De treizeci si cinci de ani presez hirtie veche si carti, de treizeci si cinci de ani ma murdaresc cu litere, astfel incit ma aseman dictionarelor enciclopedice, din care, in tot acest timp, am presat treizeci de chintale. Sint ca un ulcior plin cu apa vie si cu apa moarta, destul sa ma apleci un pic si incep sa curga din mine idei frumoase.””
„”Cartile m-au invatat placerea si bucuria distrugerii. „”
„”Luna trecuta mi-au adus si am ascuns in pivnita sase sute de kilograme de reproduceri ale marilor maestri. Sase chintale de Rembrandt si Hals si Monet si Manet si Klimt si Cezanne si alti barosani ai picturii europene.””
„”Si astfel, fiecare pachet e tapetat cu reproduceri. Spre seara, cind pachetele sint asezate in fata liftului, in rind, nu ma satur privind frumoasele ornamente din „Rondul de noapte”, din „Saskia”, din „Mic dejun in iarba”, din „Casa spinzuratului”, din „Guernica” deschid infricosat ochii spre alta lume, alta decit cea in care fusesem pina atunci, caci eu, cind ma cufund in lectura, ma transpun, sint in alta parte, sint in interiorul textului, minunindu-ma eu insumi, marturisind vinovat ca intr-adevar am fost in vis, intr-o lume mai frumoasa, am fost in inima insingurata a adevarului. in fiecare zi de zece ori, ma minunez de cum m-am putut indeparta de mine insumi
Toata saptamina a plouat, si cind ultimul camion a dus ultima carte la gara, trenul a pornit prin ploaia torentiala. Din vagoanele deschise picura apa aurie amestecata cu funingine si cu cerneala tipografica.””
„”Eu stateam rezemat, privind uimit intimplarea la care eram martor, pina cind ultimul vagon a disparut in ceata si in ploaie, ploaia mi s-a amestecat pe fata cu lacrimile, iar cind am parasit gara, am vazut un politist in uniforma, mi-am impreunat miinile si l-am rugat sa-mi puna catuse, fiare, „bijuterii”, cum se zice in Libeh1. L-am rugat sa ma ridice, i-am spus ca am furat, ca ma declar””
„”Dar nici aici nu mai pot pune macar o singura carte, asa ca in camera, deasupra celor doua paturi, am asezat rafturi si etajere una linga alta si am facut un paradis de carti pina la tavan. Doua tone de carti pe care, timp de treizeci si cinci de ani, le-am adus acasa. Doua tone de carti ca doua cosmaruri preseaza somnul meu, si uneori, cind ma intorc neatent sau tip in somn si ma perpelesc, aud cu groaza cum cartile aluneca, fiind suficienta doar o usoara miscare a genunchiului, ba chiar un singur tipat si, ca o avalansa, totul s-ar prabusi peste mine din ceruri. Cornul abundentei plin de carti pretioase se revarsa asupra mea, strivindu-ma ca pe un paduche. Uneori ma gindesc ca aceste carti uneltesc impotriva mea, ca – asa cum eu presez in fiecare zi sute de soareci nevinovati – cartile pun la cale o razbunare impotriva mea, pentru ca fiecare nedreptate pe care o faci ti se intoarce odata.””

Pe langa aceste citate de Bohumil Habal vreau sa va invit la concursul meu lunar ce are drept premiu o carte. Sper sa nu fie nimanui cu suparare ca profit de aceasta ocazie, dar vreau sa dau cartea cuiva care iubeste sa citeasca si ma mira ca pana in prezent cea de-a doua editie nu are niciun participant. Sa nu intereseze pe nimeni Batranul care citea romane de dragoste?

Cititi, lectura ne face liberi.

Sursa foto

 4 thoughts on “Citate de Bohumil Hrabal”

 • Cred ca e carte care chiar trebuie citita, pentru a percepe liantul dintre citate. Ele pot insemna atat de multe lucruri…
  Multumesc pentru elegerea ta.
  O saptamana excelenta sa ai, Roxana! 🙂

 • „Tone de carti” era visul meu in adolescenta! 🙂
  Cu fiecare carte citita cititorul mai descopera o lume! Unii oameni cunosc 1000 de lumi, altii… nici macar una nu cunosc bine. 🙂
  Trebuie sa fie o carte foarte faina!
  Iti doresc sa ai o saptamana excelenta!

  P.S. La concurs nu particip – si sper sa nu fie cu suparare – nu doar pentru ca nu am citit vreo carte in luna mai. 🙂 Succes!

 • cred că este o carte demnă de a fi citită ! greu de descoperit altfel cum simte şi înţelege cartea un scriitor !
  mi-a plăcut enorm de mult primul citat:”Sint ca un ulcior plin cu apa vie si cu apa moarta, destul sa ma apleci un pic si incep sa curga din mine idei frumoase.”
  felicitări pentru postarea de azi ! pupic !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *