13Aug

O iubeam de Anna Gavalda

Reading Time: 3 minutes

O iubeam de Anna Gavalda mi-a cazut in mana ieri si tot ieri am terminat-o, acartea mi-a oferit experienta unui dialog confessional placut si a unei povesti de dragoste care desi ratate s-a dovedit o lectie de viata.

Anna Gavalda o profesoara de franceza conteporana a cucerit piata literara cu cartile ei, care, in scurt timp de la aparitie au devenit si foarte bine gandute. Secretul autoarei este acela de a atinge subiecte sensibile si situatii de care cu toti ne lovim.

La O iubeam de Anna Gavalda am ajuns cautand celalt roman celebru al ei numit Impreuna si mi-am spus ca merita o lectura de dupa amiaza. Am ales bine si oarecum i-am regasit si pe ai mei parinti in povestea acesta nefericita.

Chloe este indurerata dupa despartirea de sotul ei Adrien care tocmai o parasise pentru o femeie mai tanara si se retrage putin la casa de la tara a socrului, Pierre impreuna cu cele doua fetite ale ei. La inceput este doborata de amintirile cu sotul sau din acest loc, ca mai apoi sa le accepte si sa isi accepte noua situatie amoroasa si in consecinta si esecul casniciei.

Socrul sau care de obicei se ascundea cu pricepere in spatele unei taceri are acum prilejul sa o surprinda. Atunci cand cei doi intra intrun dialog de noapte toata povestea ia o alta intorsatura.

Chloe ii reproseaza celui din fata ei  ca si-a dominat fiul si l-a facut sa isi piarda personalitatea si identitatea si astfel Adrien isi modela actiunile doar pentru a fi pe placul tatului sau. Totodata, insa realizeaza ca ea a renuntat la visele sale pentru ca Adrien sa fie bine, ca desi se iubeau in relatia lor era o bresa, o bresa largita pana la separare atunci cand in atentia lui a intrat o alta femeie. Motivul acestui adulter era evident, nepotrivirea.

Bagajul emotional al femeii nu o impiedica sa isi asculte socrul si astfel afla despre asemanarea dintre povestile lor.

Pierre este un barbat asumat si prea in varsta pentru a schimba ceva in viata sa, dar duce povara unei alegeri geesite care il condamna la o fericire permanenta. O fire timida si foarte retrasa barbatul se ascunde in spatele unor femei puternice, dominatoare, cu spirit de lider care ii conduc toata viata. In plan personal se lasa dominat de sotie, in plan profesional de catre secretara, trasatura comuna a celor doua este ca se dovedesc maini de fier in ceea ce fac si astfel barbatul isi fereste timiditatea de ochii lumii lasandu-le pe ele in fata. Desi isi iubeste si sotia si munca, el se simte neimplinit.

Se doveste asta pana cand intalneste o femeie mult mai tanara care il accepta asa cum e si ii devine amanta.

Povestea lor de dragoste se petrecere in goana, intre plecarile si venirile femeii ce calatoreste in toata lumea la Paris, aduce schimbari in viata amandurora si mai mult, increderea in sine in sufletul lui Pierre. Barbatul este pentru prima data fericit, aceasta fericire il copleseste si il face sa se simta tanar, dar nu ii este suficient pentru a vrea sa o si pastreze.

Prins intre indatorile conjugale, obligatia de tata si sentimetele adanci pentru tanara metresa nu stie ce sa aleaga. Ii place, insa tihna si confortul casniciei si atunci cand cealata femeie ii deschide o alta cale el prefera sa se retraga inapoi la sotia sa.

O iubeam de Anna Gavalda este despre fericire si nefericire, despre putere si lasitate, despre alegeri de dragul alegerii, despre neasumare si despre lipsa de lupta pentru adevarata iubire.

Dialogul de noapte cu nota de confesiune mi-a adus aminte de Arta Conversatiei, pentru ca si acolo era vorba tot despre alegeri gresite si renuntarea la fericire in mod voluntar.

Nota mea pentru cartea de fata este 6/10, daca vreti sa cumparati O iubeam de Anna Gavalda o puteti face de aici.

 

O iubeam de Anna Gavalda

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *