01Sep

Care sunt cele mai murdare lucruri pe care le atinge un copil in fiecare zi?

Reading Time: 2 minutes

Am o obsesie pentru curatenie, toata ziua as face curat, chiar am obiecte si locuri pe care le curat, dar asta nu ma impiedica sa vad cele mai murdare lucruri pe care le atingem atat noi cat si copilul.
Cand l-am vazut cu cata placere pune mana peste tot am inceput sa ma gandesc la cele mai murdare lucruri pe care cel mic le atinge.

Si-am gasit asa:
Clanta. pe care cu totii o apasam ori de cate ori trecem dintro incapere in alta, fie cand inchidem usa de la intrare, bineinteles is el face intocmai.
Olita. La fel ca si in cazul capacului de wc aici e raiul bacteriilor si germenilor si pentru ca ii face placere sa o utilizeze si sa o goleasca fara ajutor trebuie sa o spal cu atentie dupa fiecare folosire.
Liftul. Pana ajunge la ultimul etaj si nu doar motivul asta, liftul se umple de nenumarate atingeri, toti cei care il folosesc isi si lase urme de mizerie ce nu pot fi combatute.
Cosul de gunoi din parc pe care atunci cand isi arunca servetele deja folosite il mai si mangaie, de multe ori involuntar.
Jucariile din acelasi loc, fiind in loc public si in aer liber sunt total expuse. Nu am cum sa vin cu dezinfectantii la pachet in rucsac, tot ce pot sa fac este sa ii sterg degetele atentie ori de cate ori parasim locul de joaca.
Cosul de cumparaturi, in care de abia asteapta sa fie pus pe durata sesiunii de cumparaturi, acesta nu e tocmai un loc curat, ca si in cazul liftului e atins de multa lume, nu vreau sa ma gandesc la igiena precara a romanilor care pun mana pe el, caci altfel nu l-as mai folosi.
Asfaltul. I se intampla sa mai scape ceva si atunci se apleaca sa ridice, i se intampla sa faca tumbe si pune mana pe jos. Ii repet ca nu e tocmai cel mai bun lucru de atins, dar nici nu ii pot interzice sa se miste in voie, el trebuie doar sa stie ca pe acolo trec atatea masini, atatia oameni si e atata praf.
Talpa incaltamintei de neocolit atunci cand se descalte. De cand a invatat sa faca asta singur nu prea mai vrea sa fie ajutat. Nu mai tine el cont de mizeria cu care venim de afara.
Telefonul pe care daca-l prinde intra in contact cu miile de bacterii de la atingerile noastre. Solutia a fost sa il stergem cu un servetel umed in fiecare zi.

Lista noastra cu cele mai murdare lucruri asta e, daca as mai trece-o in revista probabil i-as mai adauga ceva.
Nu pot sa il feresc de microbi si bacterii, nu vreau sa ii limitez actiunile cu interdictii, pot doar sa ii stabilesc un set de reguli de igiena de la care sa il ajut sa nu se abata.
De care dintre cele mai murdare lucruri va feriti copilul?
Va astept si pe pagina de facebook pentru noutati zilnice.

çele mai murdare lucruri

sursa foto unsplash.com

Please follow and like us:
Pin Share

28 thoughts on “Care sunt cele mai murdare lucruri pe care le atinge un copil in fiecare zi?

  1. Mingea, balustrada, treptele (cand se dezechilibreaza), nisipul de la groapa din parc, leaganele, toboganele, pisicile de la bloc, cainii, gresia pe care calcam etc. Eu am spirt/ Igienol intr-un bidon cu pulverizator si incerc sa sterg (cum ai zis si tu) manerele usilor, dulapurilor, intrerupatoarele, olita, capacul de la toaleta, butonul de la rezervor, incercdar sa o spal pe maini des, mai ales inainte de masa. Luam cu noi la plimbare spray touch sau gel.

  2. Faptul că primește mâncare în locul de joacă, în metrou, autobuz, indiferent unde în afara unui loc curat. Oricât l-ai șterge pe mânuțe tot degeaba în acele locuri. Mi-am luat-o serios în metrou când discret, șoptit, i-am atras atenția cuiva că tocmai i-a pus în mânuța celei mici un biscuit, după ce aceasta s-a jucat cu vârfurile pantofiorilor proprii și cu bara de la scaun.
    Cu copiii în cărucioare de alimente e o altă poveste tristă. Ei vin cu pantofiorii de pe stradă chiar pe alimentele care uneori nici nu sunt ambalate corespunzător.

  3. Știi reclama aceea cu mamele prea grijulii strică bucuria copiilor? Ei bine, mare dreptate are. E mai rău să îți ferești copilul excesiv, decât să îl lași să fie liber. Copii ăștia crescuți în mediu septic sunt mai expuși la boli, decât cei crescuți într-un mediu normal (zic eu).

  4. Din câte țin minte, au fost făcute niște studii care au arătat că telefonul este mai murdar decât colacul unui WC. E bine să fie șters cu spirt sau șervețele special create pentru a îndepărta murdaria de pe telefon.

  5. O, da, cat de stresata eram cand erau mici copiii! La primii pasi cand inca isi mai puteau aduce piciorusele la gura si-si sugeau pantofii proaspat folositi….Din punctul meu de vedere cele mai murdare lucruri sunt ; gropile cu nisip din parcuri (imaginati-va ca se gasesc de toate acolo), locurile de joaca gonflabile (acel cauciuc care devine slinos de a dreptul, plin de urme de transpiratie, de saliva etc) si tot ce tine de transportul in comun (scaune, bare, usi etc)

  6. Cand era Andrei mic aveam doua stresuri: sa mearga in patru labe pe holul de la intrare in asa, unde intram incaltati, aduceam caruciorul, etc. Al doilea era sa nu bage nisip in gura (in etapa in care gusta tot ce prindea, iar nisipul de la groapa cu nisip era o atractie). In rest, cred ca am fost o mama destul de relaxata. Eram atenta la el sa nu bage chestii in gura sau sa nu isi bage mainile murdare in gura, aveam servetele umede mereu cu mine pentru a-i sterge mainile, dar cam atat.

  7. Eu cred ca sistemul imunitar al copilului fie va împiedica agenții dăunători să atace corpul, fie va detecta intrușii, îi va distruge și elimina. Bineinteles ca trebuie sa-i ferim cat putem de murdaria din jur …dar sa nu exgeram!

  8. Sunt foarte multe lucruri nu tocmai curate de care nu-mi pot feri copilul, mai ales ca petrece cateva ore bune la scoala, unde nu pot controla ce face si pe ce pune mana, dar nici nu ma stresez prea mult din cauza asta, pentru ca dupa mine nu statea nimeni cand eram mica sa ma fereasca de microbi si am ajuns la 40 de ani fara reparatii. 🙂

  9. Igiena este absolut obligatorie iar obiectele menționate, ca și multe altele chiar trebuie tratate cu o atenție și mai mare.
    Nu știu dacă asta se numește obsesie, dar la fel simt și mă comport și eu. Și, nu regret deloc.
    Felicitări!

  10. De toate încerc sa ii feresc, pe cât de mult pot! În linii mari au cam învățat sa se ferească sau sa se spele pe mâini când e cazul, dar mai sunt și scăpări!

  11. Când eram în școală (clasele 1-4) știi cât de urât se uita învățătoarea când cetram să mergem să ne spălăm pe mâini înainte de masă? Ziceai că o înjuri! Atât de inconștienta era.

  12. Eu nu am copii, dar o vad pe sora mea cum e cu fetita ei si, ai dreptate, nici nu realizat cat d emulte obiecte murdare sunt sub nasul nostru. Eu as mai adauga pe lista si geanta pe care o purtam zi de zi cu noi peste tot.

  13. Nu pot sa spun ca sunt deranjata ca atinge fel de fel de lucruri pentru ca un copil trebuie sa exploareze. Eu mi-as dori sa se spele mai des pe maini dupa ce pune mana pe diverse, dar este tare greu de convins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *