Acasa » 5 efecte negative ale lipsei de miscare

5 efecte negative ale lipsei de miscare

Lipsa de miscare imbolnaveste, rapeste bucurii si chiar scurteaza vieti. Am simtit-o pe pielea mea de un an incoace si nu mi-a fost deloc usor. De prin luna septembrie a lui 2016 am inceput sa ma misc din ce in ce mai putin.
Mi-era greu pentru ca luasem in greutate, dar apoi am ajuns sa ma confund cu rutina si sa-mi si placa. Imi stabilisem tinte zilnice de la care nu faceam rabat si tot traseul meu in afara casei era prin magazine sau in parcuri cu cel mic, unde de cele mai multe ori stateam pe banca, leneveam. In rest nimic, nu tu iesiri, nu tu plimbari lungi, nu tu coborat pe scari, ca de aia stau la 5 si am dreptul sa folosesc liftul, nu tu gimnastica de intretinere, nu tu grija la colacei, nimic.
Cumparaturi-parc-acasa, cumparaturi, parc, acasa si a venit iarna peste noi. Atunci totul s-a redus la o fuga pana la magazin si la stat in casa.
Putin imi mai lipsea sa imi pocnesc purici pe burta in crestere.
Intr-o zi o vecina m-a intrebat daca sunt din nou gravida. Woow! Mi s-au invinetit obrajii de rusine si nu am stiut ce sa-I spun, abia daca am murmurat un “m-am ingrasat!” si-am fugit sa ma ascund in casa.
Mi-as fi dorit sa port un suflet in burta si nu kile de grasime, dar nu vecina avusese dreptate, ci eu.
Femeia la care ma uitam in oglinda era alta, rotofeie ca un dovleac copt, incruntata ca dupa o veste trista si imbatranita, mult mai imbatranita decat le venea ochilor sa creada. Declinul a inceput atunci si remuscarea. Cazusem ca o piatra in marea amarului si alunecam din ce in ce mai jos.
Ce ma adusese insa in starea asta a fost delasarea, comoditatea, ca sa nu zic lenea si lipsa de miscare.
Cinci efecte negative am simtit din lipsa de miscare si ele sunt:

  1. kilograme in plus castigate usor. Era suficient sa inghit ceva ca se si punea in zonele sensibile.
  2. Oboseala cronica, orice lucru pe care il faceam necesita un efort suplimentar. Imi era greu sa matur, sa spal vase, sa ma tolanesc pe jos langa copil si chiar sa mananc. Da, pana si mancatul ma obosea si dupa masa simteam nevoia sa dorm. Aveam nevoie de pauze lungi pentru a recapata un minim de energie, altfel totul ma sleia de puteri.
  3. Se instalase in mintea mea o stare de confort pe care mi-era greu sa o depasesc si pentru orice activitate era nevoie sa ma lupt cu o lipsa de vointa teribila. Ma urneam mai greu decat o piatra pentru a o duce la bun sfarsit.
  4. Apatia se facea si ea stapana pe mine.
  5. Izolarea autoimpusa ca nu cumva sa ma vada in prostatia aceasta totala.

La capatul iernii cantaream nu mai putin de 75 de kile, eram trista, iritata, constant nemultumita si in permanenta cautare de raspunsuri.
Raspunsul era la mine, lipsa de miscare si delasarea ma facusera asa, trebuia doar sa incep a schimba ceva.Mi-au trebuit 8 luni sa fac asta, dar sunt pe drumul cel bun, slabesc, ma misc, zambesc si ma vindec.
sursa foto

2 thoughts on “5 efecte negative ale lipsei de miscare”

  1. Pingback: Cum am slabit eficient 6 kilograme, emotii, text si prima incercare de vlogging - Roxana Trandafir

  2. Pingback: Cum am slabit eficient 6 kilograme, emotii, text si prima incercare de vlogging

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *