10Oct

Copilul nu are nicio vina ca tu esti bolnava

Reading Time: 2 minutes

Se ia o gripa de sezon. Agresiva, Nemiloasa. Dura. Cu dureri de oase. De cap. De gat. De orice. Tusesti. Ai febra. Tremuri si abia tii ochii deschisi, cand, o mana mica se aseaza peste a ta si un glas intreaba ce mai faci, in clipa aceea iesi din starea de prostratie si iti amintesti ca acela de langa tine are nevoie de grija si atentia ta.
Fara sa-l sperii te asezi in capul oaselor si incerci sa-i explici ce ti se intampla. Intelege. Te priveste cu compasiune. Nu intreaba decat daca poate sa se joace in preajma ta si apoi pleaca spre ale lui incercand sa faca cat mai putin zgomot.
Tu, te prabusesti in pat si incepi sa te gandesti la situatia data si la solutii pentru a depasi gripa de sezon impreuna.
Tu, te prabusesti in pat si incepi sa te gandesti la situatia data si la solutii pentru a depasi gripa de sezon impreuna. cateva reguli si trebuie sa va spun ca au si  dat rezultate.

  1. Copilul nu trebuie speriat. Povestea gripei nu trebuie dramatizata, trebuie ca el sa stie ca esti suficient de bolnava incat sa stai din pat ca sa te refaci. Poti sa il faci sa inteleaga si fara fraze care sa-i induca o teama excesiva sau panica. E suficient sa-i spui “sunt bolnava, am racit” si categoric NU: “mi-e rau si o sa mor”, impactul cuvintelor tale poate fi devastator pentru cel mic.
  2. Nu il opri din activitatile sale. Lasa-l sa se joace, doar mai aprage-i atentia cat poti de bland cand devine prea galagios.
  3. I-ati momentele de liniste necesare si dormi ori de cate ori ai nevoie. Daca poti dormi cand doarme si copilul si daca nu, explica-i ca ai nevoie de somn si te retragi.
  4. Evita sa-ti versi nervii si amarul pe el. Ori de cate ori iti vine sa te sui pe pereti de durere sau de nervi si cel mic vine si intreaba ce ai raspunde-i cu calm. Respira adanc. Aduna-ti cuvintele si repeta-i ca ti-e rau. Nu-l repezi, nu-l goni, nu-l invinovatii pentru starea ta. Copilul nu are nicio vina ca esti tu bolnava.
  5. Stai prin preajma lui daca nu ai solutii sau spatiu, dar nu-l pupa si nu-l imbratisa. E doar o chestiune de timp, recuperati dupa ce iti trece gripa de sezon.
  6. Fa tot ce tine de tine fara sa te vaiti excesiv. Poti sa pui masa, sa speli vase, sa faci patul si tot ce mai trebuie sa faci fara sa atragi atentia ta si asupra bolii tale. Cu cat mai repede te misti, cu atat mai repede te intorci in pat.
  7. Motiveaza-te sa mananaci si sa bei apa uitandu-te la pitic. Nu va fi deloc usor, dar va merge, nu din prima, dar va merge.

Noi suntem in proces de recuperare, amandoi, iar David care si el are faringinta are grija de noi. Asa cum poate si o face bine. Cand am avut rujeola s-a descurcat la fel, ireprosabil.
sursa foto https://www.shutterstock.com gripa de sezon.

Please follow and like us:
Pin Share

4 thoughts on “Copilul nu are nicio vina ca tu esti bolnava

  1. Roxana, îți sugerez să faceți, după ce vă însănătoșiți, vaccinul antigripal Influvac. Este excelent, te ferește tot sezonul rece de asemenea suferințe.
    Multă sănătate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *