Guest Post: Fluctuatii de pret pentru inchirierile de sezon si extra sezon

Inchirierile sunt in continuare un subiect de interes. La nivelul tarii preturile sunt in continua crestere, mai cu seama cand se raporteaza la anumite intervale de timp. Exista un sezon prielnic pentru toate, inclusiv pentru inchirieri.

Estimarile expertilor imobiliari arata ca in ultimii 3 ani, in ceea ce priveste piata de inchirieri din Romania, s-au inregistrat cresteri constante. In topul oraselor care au cele mai mari chirii se numara Cluj, ce castigata detasat, urmat de capitala si de Brasov. Asta nu inseamna ca in restul tarii nu sunt cresteri. Spre exemplu, la categoria de apartamente de inchiriat Constanta, media preturilor este de 5 €/mp. Aflam, spre exemplu, din cadrul portalului compariimobiliare.ro ca pretul pentru zona Faleza Nord este de 4 €/mp, in timp ce zona Universitate este cotata la 8 €/mp. Acestea sunt doar cateva exemple ce se regasesc pe platforma celor de la Compari Imobiliare.

Factori ce influenteaza pretul chiriilor

Chiriile, precum si vanzarile de altfel, sunt cotate la un nivel mai ridicat. Cerintele sunt tot mai mari, avand in vedere si tendintele din anumite puncte de vedere. Spre exemplu, inchirierile explodeaza efectiv in anumite perioade de maxim interes; inceputul de toamna ar putea fi responsabil de o parte din aceasta ecuatie, avand in vedere inceputul de an scolar, respectiv an studentesc. De asemenea, daca ne raportam la apartamentele cerute spre inchiriere in Constanta, alta pare sa fie perioada de aglomerare, mai cu seama, evident, pe timp de vara.

Printre factorii care influenteaza chiriile se afla numeroase aspecte. Spre exemplu, zona este adesea un prim aspect. In functie de asta se definesc si alte aspecte ce vizeaza confortul, dar mai important, zona este cea care dicteaza, cata liniste exista in zona, ce trafic, in ce intervale, ce se afla in imprejurimi etc.

De asemenea, va conta constructia in sine. Acolo unde blocurile sunt vechi, exista desigur un risc seismic. Acolo unde nu s-a facut reabilitarea, apartamentul are sanse mai putine de a fi clasat ca net superior din punct de vedere al eficientei termice. De altfel, fiecare detaliu conteaza. Raportat la apartamentul in sine, compartimentarea este de maxim interes in cazul chiriilor. Mai cu seama cand spatiul se imparte cu alte persoane – este o practica frecventa sa imparti un apartament cu alte persoana cu aceleasi interese, studentii stiu cel mai bine.

Daca familistii sunt in cautare de chirie, atunci se va dori o zona linistita. Daca este vorba de turisti, atunci se cauta cele mai apropiate zone de litoral. In orice caz, se particularizeaza pe categorii de varsta sau interese.

Indiferent de locatie, oras din tara si alte preferinte legate de apartamentul ce se doreste a fi inchiriat cei de la Compari Imobiliare recomanda o cercetare pe piata. In prima faza, pentru a compara optiunile, pentru a avea un punct de plecare si o estimare de preturi pentru zona vizata. In cadrul portalului mentionat se regasesc actualizari zilnice ale anunturilor; veti gasi anunturi atat de vanzare, cat si de inchiriere, de vanzare pentru terenuri si locuinte de orice fel.

Sursa foto internetLasă un răspuns