curs resurse umane
29Jan

Curs resurse umane, iată 10 motive pentru care eu l-aş urma

Reading Time: 4 minutes

V-am spus despre intenţiile mele de a urma şi în viitor cursuri online, dar nu cred că v-am spus despre un de intentia de a face  un  curs resurse umane , asupra lui  am hotărât în ultima vreme să mi-l adaug în portofoliu.
Resursa umană este una inepuizabilă , importantă şi creativă, gestionandu-i potenţialul şi manageriind-o în mod correct şi productiv se ajunge la progres. E drept că lucrul cu oamenii e totodată foarte dificil, dar dacă e coordonat corect tinde spre ţintele propuse.
Cursul propus de academia de afaceri este unul complet şi complex acoperind toate domeniile de activitate ale resurselor umane.

Am studiat programa acestui curs resurse umane şi de acolo am ales cele 10 motive pentru care l-aş urma:

  1. E cât se poate de practic şi bine structurat pe baza exemplelor şi situaţilor de pe piaţa românească.
  2. Se adresează atât angajatorilor, cât şi angajaţilor, începătorilor cât şi experţilor.
  3. Cuprinde noţiuni atât pentru un inspector de resurse umane, dar şi pentru celelalte patru ramuri ale specializării : referent, specialist, analist şi manager.
  4. Se bazează pe tehnici moderne şi adaptate zilelor noastre.
  5. Începe chiar de la elaborarea anunţului de angajare în domeniu.
  6. Evidenţiază importanta interviului de angajare, susţinerea lui de către angajator.
  7. Vorbeşte pe larg despre recrutarea personalului si motivarea lui.
  8. Ne învaţă cum se realizează şi un contract de muncă.
  9. De asemenea cum se calculează salariile, dar şi asigurările sociale.
  10. Acest curs autorizează operarea în REVISAL (registrul general de evidentă a salariilor).

In cadrul acestui curs se invata cum se fac eficient recrutarile de personal. Criteriile sunt specifice şi trebuie bine definite înainte că interviul de angajare să înceapă, cu acest interviu se doreste a urmari, pe baza unor întrebări elementare,  aptitudinile candidatului la post. Anterior s-a întocmit anunţul de recrutare, s-aa stabilit  un profil al viitorului angajat iar la interviu se ştie foarte clar ce doreşte de la partenerul de discuţii . Recrutorul face diferenţa între aptitudini, atitudini şi competente. CV-urile sunt de asemenea supuse unor analize, căutându-se aptitudini şi competente specifice candidatului ideal.

Rolul inspectorului muncii este crucial pentru că el este cel care întocmeşte şi validează contractele de muncă individuale şi colective. Acesta este bine informat asupra legislaţiei de pe piaţa muncii, dar şi aspra modificărilor aduse recent codului muncii.
El elaborează şi semnează împreună cu candidatul contractul de muncă. Şi aici se urmăresc anumite criterii şi se stabileşte atât durata contractelor de muncă, cât şi tipul acestora. Se specifică dinainte cerinţele pentru că un contract să fie semnat şi se cere consimţământul semnatarului.
Cu cât este mai uşor de parcurs şi de înţeles un contract de muncă cu atât este mai bine întocmit. La citirea lui se evidenţiază obiectul sau, cauzele, se precizează criteriile privind sănătatea şi studiile necesare unui candidat pentru postul respectiv. De asemenea, se urmăresc şi clauzele speciale ale actului bun de semnat. După ce va fi realizat acesta va înregistrat la registrul general de evidentă a salariilor.
La dispoziţia proaspătului angajat se aduc şi următoarele aspecte: asupra locului de muncă, a mediului în care activitatea se va desfăşura, sancţiunile ce le prevede contractul de muncă, modul în care acesta încetează, dar timpul în care se desfăşoară activităţile cât şi dreptul legal la odihnă.
Informaţiile transmise clar şi la obiect elimina nelămuririle din mintea proaspătului angajat, răspund întrebărilor sale nerostite şi îl transformă într-un prestator de servicii eficient.
Strategia resurselor umane este una funcţională şi pune în mişcare întreg planul de dezvoltare al firmei. Alegerea atentă şi riguroasă a personalului este primul pas spre succes.
Integrarea noului angajat in cadrul firmei este o etapa esentiala careia nu trebuie sa-I lipseasca nimic. Din punctul meu de vedere, totul incepe de la confortul fizic si emotional pe care doar colectivul il poate asigura. Un climat, favorabil, prietenos determina noul coleg sa asimileze si sa se acomodeze cu noul sau post mult mai usor. La dispozitia sa se vor pune informatii si documente necesare, dar va urma si un program de instruire pentru a-si desavarsi planul de cariera, atat el, ca nou-venit, cat si ai sai colegi cu o vechime mai mare.
Disciplina muncii şi regulile de funcţionare interioară sunt elementare şi  se repeta la interval regulat, în fiecare an, pentru tot personalul angajat.
Calcularea salariilor şi contribuţiilor se face conform normelor REVISAL.
Importanta informaţiei şi informării corecte şi corespunzătoare are şi ea un rol fundamental în bunul mers al unei instituţii sau firme. Elaborarea rapoartelor interne, a notelor şi a deciziilor interne pleacă de la managerul de resurse umane către subordonaţii săi şi invers prin comunicatorul ce are şi el rol de conducere şi dreptul de a decide asupra restului de angajaţi
Diferenţa dintre un inspector de resurse umane şi un manager al acestora este una de studii, pentru a fi manager e nevoie ca un candidat să fie absolvent de studii superioare, pe când unui inspector îi sunt suficiente şi studiile medii. Acum ştiţi şi nivelul la care vă situaţi dacă veţi dori să urmaţi un curs  resurse umane online şi dacă puteţi acoperi şi această funcţie.
Motivarea şi menţinerea interesului viu al angajatului este un obiectiv major al angajatorului. Cu cât nevoile unui angajat sunt mai bine susţinute şi interesele personale sunt luate în seamă cu atât productivitatea şi performanţă s-a vor creşte. Un program de recompensare bine gândit va determina o persoană să îşi dorească să evolueze constant la locul de muncă.
Evaluarea rezultatelor echipei spune dacă managementul resurselor umane a fost unul bun, dacă planul a funcţionat şi scopul a fost atins.
Obiectivele realiste şi realizabile care duc la o creştere a productivităţii şi profitului sunt dezideratul oricărei instituţii.
După întreaga mea pledoarie pentru un curs resurse umane trebuie să vă spun şi câteva secrete ale învăţatului online.

  • Totul se desfăşoară pe durata unei programe ce cuprinde 12 lecţii, una pe săptămână. E bine să nu uitaţi de ele şi s a vă organizaţi aşa încât să nu le aglomeraţi.
  • În funcţie de modul în care reţineţi informaţii încercaţi să asimilaţi informaţia. Eu învăţ mai uşor dacă scriu, şi am scris, alţii învaţă ceea ce aud, atunci puteţi citi cu voce tare cursurile.
  • Nu vă culcaţi pe o ureche spunându-vă că e uşor, nu e. Structura cursurilor vă va arăta câte cunoştinţe aţi dobândit în timp real.
  • Puneţi întrebări şi cereţi ajutor, nu e ruşine să nu ştii, e o ruşine să pretinzi că ştii.
  • Nu lipsiţi de la lecţiile obligatorii.
  • Ora ultimului test trecere repede, încercaţi să răspundeţi ordonat la întrebări.
  • Citiţi totul de două ori înainte de a alege răspunsul.

Vă recomand academia de afaceri cu tot dragul, eu abia aştept să mă întorc printre cursanţii ei şi acesta despre care am vorbit nu va fi singurul.

 

Vă invit să va abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne atrena la discuții zilnice.

curs resurse umane

Sursa foto si unsplash.

Please follow and like us:
Pin Share

1 thought on “Curs resurse umane, iată 10 motive pentru care eu l-aş urma

  1. Pingback: Vă invit la cărţi în dar, nu aici, ci pe blogul cu cărţi | Roxana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *