Acasa » Copila de zăpadă de Eowyn Iwey

Copila de zăpadă de Eowyn Iwey

Copila de zăpadă de Eowyn Iwey Am privit cartea ca pe un basm pentru oameni mari, din perspectiva asta mi-a plăcut teribil, avea acel ceva rupt dintr un tablou de Crăciun care îţi dă o stare de bine greu de definit. Am gustat puţină zăpadă în mijlocul verii. Un gust plăcut, dar o întâmplare liniara, fără răscruci, de multe ori obositoare.

Mabel şi Jack s-au retras în imensul îngheţat al Alaskăi pentru a putea depăşi depresia pierderii unui copil. Femeia era împovărată de remuşcări şi se măcina constant ducând dorul vieţii de dinainte, dar neacceptând-o tocmai pentru că era incompletă. Bărbatul se adaptează mai uşor în ţinut, îşi face prieteni în singurii vecini din preajmă şi cu ajutorul lor încearcă să supravieţuiască. Aceşti doi oameni trecuţi de prima tinereţe au grave probleme de comunicare şi relaţionare, însă fac eforturi susţinute pentru a-şi păstra familia.

Iarna cu ninsorile ei abundente nu oferea prilej de bucurie şi un peisaj de basm, ci se dovedea o ameninţare reală până când, de nicăieri, din imensul alb apare o Copilă.

O iluzie la început, o iluzie ce prinde contur din momentul în care oamenii greu încercaţi de povara ajung să creadă în ea. Dorul şi suferinţa par să-şi fi găsit alinarea mai ales pentru Mabel. Ea caută justificări în poveşti spre a se convinge întâi pe sine de existenţa fetei, pentru că, toţi ceilalţi îi pun la îndoială sănătatea mentală. Dar copila există, era o rusalcă a sălbăticiei albe şi o chema Faina.

Copilă de zăpadă simţise slăbiciunea oamenilor şi-a profitat din plin. Încercarea de a o apropia părea, însă sortită eşecului, Faina nu era o fiinţă dedicată vieţii casnice. Dorinţele celor două personaje feminine nu coincid, în timp ce Mabel îşi jură să fie o mamă bună vrând să recupereze trecutul, Faina visa la nemărginită libertate a depărtărilor. Dragostea celor doi bătrâni se dovedeşte a fii o cursă. Copilă apare şi dispare ca un vis repetitiv.

Un accident al bărbatului le dă viaţa peste cap şi în timp ce Jack se recuperează cu ajutorul vecinei, Mabel încearcă pentru prima oară să accepte ţinutul că pe o casă şi vrea să se adapteze la el.

În aşezământul nou veniţilor se strecoară şi băiatul din vecini, un tânăr respins de membrii familiei sale, care îşi găseşte liniştea pe lângă ei, dar Mabel nu-l poate privi ca pe fiul pierdut, ci spera în continuare la dragostea Fainei. În clipa în care iluzia Copilei se spulberă şi devine realitate şi pentru ceilalţi totul se transformă într-un vis urât.

Copilă de zăpadă este despre dorinţe fireşti şi egoiste, despre libertate, despre neacceptări şi despre asumări de identitate. O carte cu multe capete de idei, dar fără profunzimi.

Nota mea 2 din 5

Cartea poate fi cumparata de pe Libris,ro si Elefant.ro

Copila de zăpadă

 

 

2 thoughts on “Copila de zăpadă de Eowyn Iwey”

  1. Pingback: Chrismas Book Tag | Biblioteca Prăfuită

  2. Pingback: Chrismas Book Tag sau carti de care sa-ti aduci aminte de sarbatori | Roxana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *