Acasa » Elogiul mamei vitrege de Mario Vargas Llosa

Elogiul mamei vitrege de Mario Vargas Llosa

Elogiul mamei vitrege de Mario Vatgas Llosa. Am citit multe alte păreri despre Elogiul mamei vitrege înainte de a parcurge cartea şi trebuie să spun că mă aşteptam că şocul să fie mult mai mare, mă aşteptam să găsesc un erotism aproape barbar şi nişte personaje mai mult decât imorale, dar surpriza romanului tocmai de aici vine, moralitatea şi erotismului sunt împletite armonios în căutarea fericirii, acest deziderat mobilizând pe fiecare din cei trei participanţi la acţiune în direcţii sperate şi totuşi interdependente.

Elogiul mamei vitrege de Mario Vargas Llosa

O familie restrânse formată dintr-o figură masculină, una feminină venită din afară după moartea primei femei şi altă adolescentină care caută să menţină o fericire aparenta în sânul ei, pe când, adevăratul stindard al absolutului este de fapt foarte departe.

Bărbatul Rigoberto, este întruchiparea unui zeu ce prin simpla-i prezenta vrea să domine femeia ce îi aduce fericirea cu trupul pentru care întreţine adevărate rituale de purificare. Obiceiul lui de a se spăla seara de seară o lungă bucată de timp este însoţit de satisfacţii imense dobândindu-şi parcă prin tot acest demers statutul intangibil de divinitate.

Copilul Fonchito, un adolescent naiv cu o privire senină este cel care la o vârstă incertă ascunde un mare secret în spatele candorii afişate şi care, datorită precocităţii şi agerimii minţii sale poate să corupă tot.

Femeia Lucrecia, este singura care vine din afara cercului familial fiind o a doua soţie pentru Rigoberto bărbatul zeu şi mama vitregă, apelativ de care nu scăpa niciodată, pentru Copilul naiv. Ea este o femeie sigură pe sine şi pe farmecele-i feminine care cade prada unei căsnicii mulţumitoare şi a unei patimi trupeşti căreia nu-i poate rezista sperând că aceasta este adevărata fericire.

Fiecare dintre cele trei personaje acţionează egoist asupra celuilalt pentru a fura de la el un dram de împlinire. Astfel soţii trăiesc o pasiune nocturnă repetată cu regularitate, de unde singurul care atinge maximul este soţul, femeia privindu-l, însă cu mulţumire lipsită de adoraţia pe care el o aşteaptă.

În acelaşi timp copilul urzeşte un plan pentru înlăturarea femeii care debutează chiar la aniversarea ei, Iar în cel de-al treilea plan este relaţia tată fiu care nu depăşeşte gradul formalismului.
Lăsat în grija mamei vitrege copilul reuşeşte să o ducă în păcatul plăcerii carnale profitând de slăbiciunea şi vulnerabilitatea ei prin viclenie şi şantaj.De aici se naşte un episod erotic lipsit de obscenităţi care trăit intens releva gândurile ascunse ale lui Fonchito ce cu pricepere le duce în spatele unei lucrări abstracte pe care o găseşte ca fiind o reprezentare obscenă a femeii pe care tocmai o sedusese. Lucrecia, atât de avidă de dragoste este roaba propriilor slăbiciuni.

Consecinţa acestui amor este una nefastă, pentru că îl Elogiul dedicat chiar ei, mamei vitrege, copilul îi dezvăluie tatălui toată taina acelui păcat.

Departe de a judeca din punct de vedere moral această carte este cu trimiteri ce au rădăcini mult adânci decât cele morale, cum ar fi destrămarea unei armonii edenice, detronarea unui zeu, sau palma dată păcatelor primare prin viclenie şi pricepere.

Aceasta roman este pentru mine o asumare inteligentă a puterii în faţa celor care cred că o pot deţine prin practici şi bucurii perisabile. O lecţie dată femei care încearcă să creadă că-i egală bărbatului, dar datorită neputinţei ei de a ajunge într-un plan raţional complex se prăbuşeşte în abis.

Nota mea 5 din 5.

Cartea o puteţi cumpăra de pe elefant şi Libris

 

elogiul mamei vitrege

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *