02Feb

Fantoma de la operă de Gaston Leroux

Reading Time: 2 minutes

Fantoma de la operă de Gaston Leroux. Aveam cartea în biblioteca demult, încă de pe când se comercializa cu colecţia adevărul, însă de citit am citi-o abia acum după ce-am parcurs recenzia făcută  de Luciana aici  .
La început am fost extrem de entuziasmată şi aşteptam să se întâmple ceva neînchipuit la fiecare pagină. Nu ştiu de unde exaltarea mea, poate datorită titlului său a părerilor în mare parte pe care le-am auzit despre roman, nu ştiu de ce eram fascinată încă dinainte că lectura să se aprofundeze, dar cert e că am fost cât se poate de dezamăgită. Extraordinarul pe care-l aşteptam s-a dovedit un mister încâlcit şi neelucidat.

 

Intro opera pariziană reprezentaţiile au ceva aparte pentru că sunt supravegheate de către o fantomă.

Rolul acestui personaj este unul amplu confundându-se când cu cel al unui geniu al muzici, când cu cel al unui îndrăgostit, când cu cel al unui director în fruntea unei astfel de instituţii.

Fantoma de la operă este regizorul unui spectacol sinistru, plin de mister, de magie, de spaimă şi de moarte toate în numele unei iubiri imposibile. Îndrăgostit de soprana Christine Daae, bărbatul face orice doar pentru că adorata sa să triumfe pe scenă în timp ce el o supraveghea din loja cu numărul 5, una dintre cele mai bune loje pe care singur şi-o rezervase permanent.

După schimbarea conducerii operei, atunci când noi directori aruncă în derizoriu total povestea fantomei şi I se opun începe un adevărat război cu final tragic.
Tânăra soprană Christine este prinsă intrun triunghi amoros şi situaţia pare fără scăpare. În timp ce nutreşte o dragoste sinceră pentru tânărul Raoul ea trebuie să slujească Îngerului Muzicii care o face să triumfe pe scenă şi care jură că o iubeşte foarte mult.
Lanţul se strânge şi fantoma se răzbuna crunt stăpânind opera cu ajutorul magiei, impunându-se prin moarte, moarte  la care îi condamna pe toţi cei ce vor să îi afle secretul.
Raoul, tânărul timid, dar îndrăgostit vrea din toată inima să fie lângă fiinţa iubită şi luptă pentru asta cu toată puterea.
Povestea seamănă oarecum cu povestea lui Faust şi un suflet se vinde în slujba muzicii. Un personaj ce tânjeşte după iubire nu ştie cum să reacţioneze şi foloseşte răul pentru a o obţine. O conjunctură nefavorabilă unei poveşti frumoase transforma totul intrun haos.
Mi-ar fi plăcut această carte dacă nu ar fi fost atât de plină de mister, dacă acţiunea s-ar fi axat asupra dramei iubirii şi nu s-ar fi pierdut în întunericul unui subsol. Mi-ar fi fost pe plac să descopăr personajele peste zeci de ani decât să nu ştiu exact ce s-a întâmplat cu ele.
Jocul acesta al binelui cu răul, al dragostei cu  moartea  sunt abandonate parcă intrun hău.
Premisele sunt bune, însă tocmai încercarea de a da cărţii plus valoare o transformă întruna obişnuită.

Nota mea 2 din 5

Cartea poate fi cumparata de pe Libris.ro si Elefant.ro si Carturesti.ro.

 

Fantoma de la operă

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *