femeia in alb
02Feb

Femeia în alb de Wilkie Collins (recenzie)

Reading Time: 3 minutes

Femeia în alb de Wilkie Collins. Până să deschid această carte Wilkie Collins era pentru mine doar un nume, acum e cu siguranţă în rândul autorilor preferaţi, atât de mult mi-a plăcut Femeia în alb, autorul merit ape bună dreptate comparaţia cu Edgar Allan Poe.

Un roman captivant cu o lectură fascinantă această scriere te învăluie şi te ţine cu sufletul la gură de la primele până la ultimele rânduri.

Viaţa Laurei, a lui Walter şi-a lui Marian face subiectul amplu al unei poveşti poliţiste extrem de palpitante.

Walter, un profesor de desen sensibil şi foarte talentat, dar supus sărăciei este angajat să susţină lecţii de pictură în casa lui Federik Fairlie pentru nepoata acestuia, Laura de care se îndrăgosteşte iremediabil.

Elevă sa, Laura Fairlie este o domnişoară pe cât de frumoasă pe atât de sensibilă, care, datorită temperamentului sau şi-a supuşeniei de care dă dovadă va fi supusă unui rău tratament de către cel care urma să-i fie soţ.
Marian, sora vitregă a Laurei este o femeie practică, ageră şi deosebit de inteligenţă, nu prea frumoasă, dar cu un suflet devotat şi generos care va fi capabilă de sacrificii de dragul surorii ei mai mici.
Chiar în drumul spre noul său loc de muncă, Walter întâlneşte o femeie complet îmbrăcată în alb care îi atrage atenţia şi datorită apariţiei sale neaşteptate în toiul nopţii, dar şi pentru că remarca bine reşedinţa unde trebuia să ajungă profesorul ca şi când nu i-ar fi deloc străină.
O dată ajuns profesorul îi mărturiseşte lui Marian despre întâlnirea cu femeia în alb şi îi pomeneşte cuvintele ei. Sora Laurei îşi aminteşte că mama sa vitregă avea o protejată care locuise mai demult în casă şi astfel îşi arata interesul pentru a descoperi enigma femei ce părea a avea mintea rătăcită. Astfel începe o poveste interesantă, Walter fiind acela care vrea să îi descurce iţele.

O vreme totul se petrece într-o armonie continuă, o linişte aproape paradisiaca îi face fericiţi pe cei trei protagonişti, însă aceasta se curmă în momentul în care iubirea dintre profesor şi elevă este evidentă.
Marian intervine cu prudenţă îndemnându-l pe Walter să plece pentru a nu păta reputaţia Laurei care era dată spre ai fi soţie unui baronet influent.

Îndurerat şi resemnat tânărul pleacă departe avântându-se într-o aventură cu viaţa, iar cele două surori rămân neajutorate în mâna unor vânători de averi, escroci şi fără scrupule.
După Laura devine soţia logodnicului sau, Sir Percival, un bărbat perfid şi rău cu interese băneşti, soarta celor două surori pare pecetluită.

Din dragoste pentru sora ei şi pentru a o proteja, Marian se supune şi îşi asumă toate riscurile pentru a desluşi taina cumnatului ei. Încercarea nu este deloc uşoară, pentru că, în drumul ei se pune un om la fel de inteligent, dar periculos şi viclean care îi dă peste cap toate acţiunile.
Intervenţia aceleaşi femei în alb care o avertizează pe Laura că are un soţ însemnat cu semnul diavolului ce ascunde un secret de temut pune cele două surori serios pe gânduri. Traiul nu le e deloc uşor, tratate cu superioritate şi asprime sunt captive într-un cămin anost având ca paşnici oameni fără suflet ce fac se folosesc de ele doar pentru foloasele materiale.
Într-un final, spre aşi atinge scopul, soţul Laurei şi prietenul său, şarlatanul Fosco îi fură Laurei identitatea şi o închid într-un ospiciu, în faţa lumii fiind declarată moartă.
Marian trece peste orice obstacol pentru a fi de ajutor neajutoratei şi duce sacrificiul până la extrem, fiind capabilă doar de devotament şi iubire.

Cu o poveste plină de suspans, intrigă şi mister, dar în acelaşi timp romantică şi încărcată de sensibilitate, Collins îşi construieşte personajele perfect conturate spre maturizare.
Rafinamentul şi intriga romanului dau acestuia o încărcătură aparte pe lângă care nu poţi să treci nepăsător.

Nota mea 5 din 5.

Cartea poate fi cumpărată de libris şi elefant.

Vă invit să vă abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne antrena la discuții zilnice.

femeia in alb

 

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *