Acasa » Hoţii de frumuseţe de Pascal Bruckner

Hoţii de frumuseţe de Pascal Bruckner

Hoţii de frumuseţe de Pascal Bruckner. Am aşteptat cu interes să descopăr şi cea de-a doua carte a lui Bruckner şi după citatele de pe spatele ei speram la mai mult, însă Hoţii de frumuseţe nu s-a ridicat la nivelul apărută în prima săptămână la Gazeta. Am citit-o totuşi, din respect pentru autorul care tocmai îşi găsise o altă admiratoarea în mine.
Povestea e oarecum similară cu cea din “Luni de fiere” păstrând linia frustrărilor adânci şi-ale fericirii amputate de alegerile nepotrivite, dar îi lipseşte ceva, poate e mult spus “farmecul”, poate doar amploarea.

O femeie tânără şi frumoasă de profesie psihiatru are parte de o întâlnire cu un pacient mai puţin obişnuit, care îi destăinuie un plan demonic la care a luat parte şi care s-ar vrea a fi un complot împotriva frumuseţii.
Având în vedere că Benjamin este un tânăr şters, lipsit de orice frumuseţe fizică tânără doctoriţa putea fi îndreptăţită să creadă că acel complot îi aparţine, dacă e sau nu aşa i-o va dovedi mărturisirea ce tânărul o face.

Acesta, un tânăr bătrân prin povara vieţii lui insipide şi a neputinţei pe care fizicul său neplăcut o trasează în fata plăcerii vieţii de după 30 de ani, încearcă din răsputeri să iasă din anonimat scriind. Scriind, însă un plagiat.

Succes are până când o tânără înzestrată, bogată şi frumoasă îi descoperă furtişagurile şi îl supune unui şantaj. Pentru a nu-l dă în vileag îl transformă în moftul ei oferindu-i o viaţă burgheză, de lux, de amor, la care Benjamin nici nu visa când îşi părăsise familia pentru a ajunge în Paris.

Totul se curmă, însă la întâlnirea cu familia Steiner, la o cabană în munţi, când aceştia doi se rătăcesc şi nimeresc într-o casă ce adăpostea nişte diabolice.

Un fost avocat, o fostă profesoara de filosofie şi un fost condamnat ce le servitor fac un trio malefic ce o dată cu pierderea seducţiei şi a frumuseţii o dată cu înaintarea în vârsta îi pun gând rău acesteia vând să o elimine.
O viziune apocaliptică în care frumuseţea devine ea însăşi povară pentru cei cu care natura fusese generoasă, mai ales pentru tinerele femei pe care aceştia le răpeau şi le închideau în acea casă ţinându-le în condiţii incredibile pentru “a se ofilii”.
Încercările pe care cei doi le trec şi cum ajunge el să povestească totul unui psihiatru sunt imagini desprinse dintr-un coşmar.

O radiografie a societăţii actuale “hoţii de frumuseţe” blamează parcă ridicarea imoralităţii la rang de normalitate şi subliniază frumuseţea ca fiind câteodată un neajuns.

Nota mea 1 din 5

Cartea o puteţi cumpăra de pe Carturesti.ro

Hoţii de frumuseţe

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *