02Feb

Împăratul muştelor de William Golding

Reading Time: 3 minutes

Împăratul muştelor de William Golding. Una dintre cele mai frumoase, mai simple si mai captivante lecturi de care am avut parte in ultima vreme. Imparatul mustelor este fara doar si poate o carte din randul acelora care te fac sa te intorci la esenta.

Împăratul muştelor de William Golding

O poveste cu copii despre raul din sufletele celor mari.
Istoria este relativ simpla, niste copii supravietuiesc in mod miraculos unui accident aviatic iar dupa prabusire realizeaza ca sunt singuri pe o insula pustie. Aici este nevoie sa se organizeze pentru a nu muri de foame si pentru a face tot posibilul spre a fi remarcati si salvati de catre un echipaj ce urma sa navigheze in zona.

Ralph si Piggy sunt cele mai vizibile figuri ale intregului roman. Ralph este un baietel cu simt practic, inteligent si reale calitati de lider ceea ce-l face si foarte sigur pe sine.La polul opus sta un grasut timid si bolnavicios a carui inteligenta remarcabila este pusa in umbra de defectele lui de vedere si mai mult de prejudecatile cu care il privesc ceilalti, de asta il si striga toti Piggy.

Sub indicatiile precise are grasutului, Ralph reuseste sa adune toti copii, destul de multi de altfel, intr-un singur loc si implicit sa-i organizeze prin stabilirea unor reguli de convietuire in pustie. Ei isi fac adaposturi si un foc care sa-i ajute in dorinta de a fi reperati.
La inceput toate merg bine copiii se pierd in naivitatea jocurilor si a frumusetii insulei, bucurandu-se de acel spatiu paradisiac.

Insa, pe masura ce dorinta primitiva de a vana si a face sa curga sange a lui Jack prinde contur fericirea incepe sa se transforme in haos. Acesta pleaca la vanatoare de mistreti atragand dupa el o mare parte din copii. Ei sunt pe loc marcati de forta raului capatand si o alta infatisare cu ajutorul tinutei pe care o adopta. Jack, un lider barbar, un tiran nebun, un diavol avid de putere vine sa-l surclaseze pe Ralph care fusese numit sef de toata adunarea copiilor si sa-l umileasca pe Piggy doar pentru ca nu i se parea normal ca un grasan sa fie si destept, mai destept decat toti ceilalti.

Orice incercare de a stabili ordinea este zadarnica si ori de cate ori Piggy, adevaratul lider vrea sa ia cuvantul pentru a pune in practica o idee este pus la colt de violentele absurde ale celorlalti.

De aici inainte in inimile copiilor creste dorinta de putere, iluzia ca se pot descurca si singur, astfel incalca toate regulile de mai devreme calcand pe urma instinctelor si inchinandu-se unei placeri nebune de a face rau. Spatiul edenic este divizat in doua, pe de-o parte traind putinii copii rationali si pe de alta sclavii barbarismului.
Pana la urma vor ajunge sa fie salvati, dar pretul platit pentru libertate este mult prea mare.

O carte moralizatoare ce isi propune sa arate ca drumul lumii este unul gresit, iar dorintele iluzorii de a fi suveran peste orice fara puterea de-a stapanii te arunca in haos. Fiarele de care acesti copii se sperie sunt de fapt ei insasi si atunci cand raul capata o forma concreta in acel Imparat al mustelor acesta nu mai poate fi evitat si nici invins viciind tot ce-i sta in cale.

Nota mea 5 din 5,

Cartea o puteţi cumpăra de pe libris.ro şi de pe carturesti.ro 

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

Împăratul muştelor

 

Please follow and like us:
Pin Share

24 thoughts on “Împăratul muştelor de William Golding

  1. Imi amintesc ca eram undeva prin clasa a X-a cand a trebuit sa o citesc pentru cursul de English Literature. Desi mereu am strigat sus si tare ca nu suport beletristica (in mare pentru ca am avut mult de citit in liceu si nu imi ramanea atata timp pentru psihologie pe cat as fi vrut), daca e sa fiu sincera, au fost multe carti pe care chiar le-am savurat. Iar aceasta este una dintre ele!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *