02Feb

Istoria iubirii de Nicole Krauss (recenzie)

Reading Time: 2 minutes

Istoria iubirii de Nicole Krauss. Căutând o imagine reprezentativă pentru carte am găsit între lecturile Emei şi o recenzie a ei,, una pozitivă, vecină cu entuziasmul şi în total asentiment cu povestea. În opoziţie cu prezentarea de mai sus părerea mea vine să dărâme mitul acestei cărţi.

Romanul cu un titlu atât de pompos nu-I decât o adunătură de poveşti trunchiate şi incomplete ale unor personaje fade şi lipsite de o personalitate bine definită. Un limbaj frust în propoziţii simple repetate obsesiv ajung să te oripileze şi apoi să te obosească.
O perioadă istorică cu încărcătura dramatică şi o poveste întinsă pe trei planuri, cu o aşa premisa şi aşa un titlu avea toate şansele să fie o reuşită, dar autoarea se avânta intro vâltoare a relatării din care nu-I iese decât o mare sfârâială.

Acţiunea propriu zisa nu reuşeşte să ia amploare decât în preajma unei îngropăciuni şi a finalului tragic, mai mult, însă Nicole Krauss nu reuşeşte să dea scrierii ei.

Leo, un scriitor octogenar trăieşte intro promiscuitate imposibilă fără niciun prieten aşteptându-şi moartea. După o viaţă ratată în aşteptarea unei singure iubiri, bătrânul simte nevoie să se afirme şi ajunge să-şi aduleze nudul, participa la un curs de desen, el fiind chiar modelul nud. Atitudinea sfidătoare şi este aceea de zeu autoproclamat al autosuficienţei sale. Leo se teme cumplit de moarte, însă înaintea sa moare fiul lui Isac şi el scriitor. Acesta nu ştia de existenţa tatălui său biologic, iar prezenţa moşneagului la îngropăciune este un moment intens, printre singurele descrise în carte. Pe urmă toată povestea lui Leo se destrăma. Fusese tânăr şi iubise o femeie, Alma, căreia îi rămâne fidel toată viaţa, chiar dacă, după ce ea rămâne însărcinată nu se mai văd niciodată fiindcă tatăl o izgoneşte în America. Robit de povara dragostei el scrie câteva cărţi, între ele şi Istoria iubirii.
Alma îşi primeşte numele după un roman atât de frumos numit şi preferat de părinţii ei. Ea e o adolescentă orfană de tata în absenţa căruia învăţa să trăiască alături de o mamă depresivă şi un frate cu un nume ciudat. Fata devine interesată de eroină a cărui nume îl poartă atunci când mamei sale I se propune să lucreze la traducerea cărţii. Chiar se interesează dacă femeia a existat o caută.
Aşa ajung poveştile celor doi să se întrepătrundă.
Lipsa majoră a romanului este însăşi povestea de dragoste, ne e prezentată în câteva cuvinte, restul istoriilor pierzându-se în detalii fără sens şi fără rost.
Nu recomand lectură, titlurile frumoase ascund mereu lucrări fără substanţă.

Nota mea 1 din 5.

Cartea Istoria iubirii de Nicole Krauss  poate fi cumparata de pe Libris.ro si Elefant.ro

 

Vă invit să vă abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne antrena la discuții zilnice.

Istoria iubirii de Nicole Krauss

Please follow and like us:
Pin Share

1 thought on “Istoria iubirii de Nicole Krauss (recenzie)

  1. Pingback: Cartea fericirii de Nina Berberova | Biblioteca Prăfuită

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *