Acasa » Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald

Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald. Cât de mare să fie dragostea încât pentru a câştiga femeia iubită un bărbat să risipească totul doar ca să-I atragă atenţia? Cât de cinică să fie viaţa încât să I se termine nedrept tocmai în numele acestei iubiri? Într-atât de crudă încât iubirea această mare să fie dăruită unei fiinţe ce nu o merită defel. Romanul Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald m-a impresionat doar din punctul acesta de vedere. În rest e o povestire tipic americană ce se apropie de banal.

Istoria se petrece în plină expansiune economică iar personajele centrale sunt angrenate într-un joc al banilor, plăcerilor şi a petrecerilor care devin pentru ele un mod de viaţă.

Pe deoparte povestea lui Daisy, o femeie frumoasă prinsă într-o căsnicie nefericită cu o brută şi deşi mariajul era un uriaş compromis, cei doi continua să supravieţuiască împreună hrănindu-se cu răutatea pe care o răspândeau în jur.

Pe cealaltă parte povestea lui J Gatsby, sărmanul parvenit într-o lume bogată a cărui singură dorinţă e să fie din nou împreună cu femeia pe care o iubea mai mult decât orice, Daisy.
Personajul ce face legătura între cei doi este un văr al femei, Nick care e din întâmplare vecin cu Gatsby. Impresionat de petrecerile pe care acesta le da, Nick participa la ele şi află despre amfitrion vrute şi nevrute, bârfe lansate chiar de el asupra originilor îmbogăţirii sale. Gatsby era un om modest, inteligent şi simplu, dar cu o timiditate excesivă se ascunde în spatele petrecerilor opulente şi deochiate doar ca să-i atragă atenţia femeii vieţii lui.

Când Nick îi află suferinţa accepta să-l ajute şi intermediază o întâlnire între cei doi. Totul este ratat, iar Daisy îşi alege bărbatul infidel în defavoarea celui care acum putea să o facă fericită punându-i toată averea sa la picioare.

Tragedia începe o dată cu moartea accidentală a amantei soţului lui Daisy, moarte provocată chiar de ea când se afla la volanul maşinii lui Gatsby, el fiind următoarea victimă a soţului rămas văduv, doar prin prisma întâmplărilor.
Poveste fără final fericit în care au de câştigat cei lipsiţi de scrupule doar pentru că ştiu să fugă din fata responsabilităţilor.

Nota mea 2 din 5

Cartea o puteţi cumpăra de pe elefant.ro, de pe Libris.ro şi Cărturăreşti.ro

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

marele gatszby

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *