Acasa » Şoareci şi oameni de John Steinbeck

Şoareci şi oameni de John Steinbeck

Tocmai am închis Şoareci şi oameni de John Steinbeck şi am un mare nod în gât. Cartea asta mi-a făcut sufletul ghem de mai multe ori, o senzaţie dureroasă, atât de dureroasă încât la final aveam lacrimi în ochi.

Şoareci şi oameni nu e voluminoasă, dar e atât de plină de stări şi sentimente de parcă paginile ei puţine nu le mai cuprind.
Povestea prieteniei lui George şi Lennie se desfăşoară în plină criză economică, când doi bărbaţi buni de muncă, unul mărunţel şi ager la minte şi altul înalt cât o namilă dar sărac cu duhul îşi caută de lucru pe la ferme pentru a supravieţui.

Istoria îi surprinde rătăcind pe un câmp în căutarea unei anume ferme.

Seara, aşezaţi în jurul unui foc, cei doi stau la taclale, iar înţeleptul îl avertizează să nu mai repete greşeală pentru care fuseseră alungaţi, Lennie fusese acuzat de tentativa de viol, când el nu voia decât să o mângâie pe rochie. De fapt marea lui problemă era că reacţiona diferit în faţa pericolului şi atunci când femeia a început să ţipe şi-a strâns mâna în jurul rochiei neputând să o mai elibereze.
Acest fel de a reacţiona greu înţeles de alţii trebuie gestionat de George, acesta din urmă dându-i directive ca la nouă fermă să nu prea intre în vorbă cu lumea, iar dacă vor avea probleme să fugă şi se ascundă în locul unde se aflau până nu v-a veni după el. În vremea asta, Lennie omora un şoarece pentru că-l muşcase de deget, exact după aceeaşi metodă, strângându-l. Planul lui George era să deschidă propria ferma unde să muncească pentru a câştiga bani, iar pentru Lennie năzuia un viitor ca paznic la iepuri. Această idee îl entuziasma pe nătângul uriaş şi consimţi.

La ferma unde trebuiau să fie angajaţi găsiră o mână de oameni, toţi diferiţi, dar cu un lucru în comun: nu se suportau sub nicio formă.
Curly, fiul şefului, un bărbat tânăr şi arţăgos păru să nu-I tolereze pe noii veniţi iar George avu bănuiala că din cauza lui vor avea necazuri.
Soţia acestuia şi puse ochii pe amândoi, era o femeie tânără şi atrăgătoare, mai tot timpul în preajma bărbaţilor iar Curly o gelozea teribil pentru asta. Mai era acolo un negru izgonit din cabană muncitorilor din cauza culorii pielii lui, un bătrân infirm ce avea un câine bătrân şi împuţit şi un alt tânăr petrecăreţ.

Dacă la început George spera că pot să rămână, atunci când Curly căuta scandal şi îl lovi pe prietenul său şi el îl îndemna pe uriaş să reacţioneze, ştiu că nu vor face mulţi purici prin preajma locului, pentru că Lennie îi rupse braţul arţăgosului.
După acesta fapta trecută cu vederea tocmai pentru că şeful fermei să nu afle lucruri urâte, George se trase de partea băieţilor şi plecă alături de ei în oraş, trădându-l pe Lennie. Prostuţul rămas singur se juca cu un câine mort în grajd iar faptele viitoare aveau să-l pună în pericol tot dintr-o banală joacă. Soţia lui Curly avea să-l ispitească periculos.
Şoareci şi oameni este o carte despre idealuri şi iluzii deşarte, despre credinţe şi speranţe. Despre egoism şi naivitate, despre o prietenie similară cu libertatea, dar şi despre rău şi bine. Câmpul pe care cei doi prieteni pribegeau e ideea absolutului, George personificarea autorităţii şi Lennie naivul reprezentant al binelui.

Nota mea 5 din 5.

Cartea poate fi cumparata de pe Libris.ro si de pe Elefant.ro  

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

Şoareci şi oameni

 

2 thoughts on “Şoareci şi oameni de John Steinbeck”

  1. Pingback: Recenzie: Flori pentru Algernon | Biblioteca Prăfuită

  2. Pingback: Flori pentru Algernon de Daniel Keyes | Roxana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *