soimul maltez
02Feb

Şoimul maltez de Hammett Dashiell

Reading Time: 2 minutes

Şoimul maltez de Hammett Dashiell. Pentru mine romanul poliţist nu reprezintă un real interes, face parte din categoria care “nu mă prinde” şi ca să deschid o astfel de carte trebuie ori să facă parte dintr-o colecţie, este cazul Şoimului maltez, ori să îmi fie dată cadou, altfel rămâne să aştepte depunerea de praf a timpului.

Cartea asta mi-a fost pe plac şi datorită modului simplu, clasic în care a fost povestită. O lectură de câteva ore care te ţine fără efort cu sufletul la gură.

Deci cam asa e Soimul maltez

O femeie superbă cu un caz ce nu suportă amânare se prezintă la biroul unor detectivi particulari şi cere disperată ajutor. Pentru că frumuseţea ei îi atrage pe cei doi asociaţi accepta să o ajute ne ştiind că în spatele imaginii ingenue a acesteia se afla un interes perfid. Fiind prins într-un joc de tip carusel asociatul lui Sam Spade ajunge să îşi piardă viaţa.

Moartea neaşteptată şi suspecta a partenerului său pune în cârca lui Sam Spade întreaga suspiciune, pe lângă faptul că acesta era un detectiv de modă veche care nu se supunea regulilor poliţiştilor şi asta îl făcea nesuferit în faţa lor mai avea şi o relaţie tocmai cu soţia defunctului. Date fiind circumstanţele toată lumea susţinea că el ar fi făcut asasinatul tocmai pentru a fi împreună cu amanta sa.

Lucrurile nu stau nici pe departe aşa şi pornind pe urmele clientei sale, Sam Spade se prinde într-o adevărată pânză de paiajen. Superbă tânăra nu doar că declarase un nume fals, dar mai făcea parte şi dintr-o bandă de escroci ce voiau să pună mâna pe o extraordinară comoara extrem de rară şi de veche, un dar al cavalerilor maltezi care era un şoim din marmură neagră incrustat cu diamante.

Abil şi ager, Spade nu cedează în fata presiunilor poliţiei, dar nici în fata farmecelor tinerei care îl angajase. Cu metodele-i învechite reuşeşte să ţină piept ameninţărilor noilor personaje interesate de şoim, dar şi să găsească statueta după care toată lumea tânjea.
Intrigi, oameni fără scrupule, situaţii complicate, capcane iscusite, minciuni şi dorinţa de îmbogăţire din partea tuturor fac din acest roman unul reuşit.

Nota mea 3 din 5

Cartea  Şoimul maltez de Hammett Dashiell o puteţi cumpăra de pe elefant.ro

Vă invit să vă abonați la postări și pe noua pagina de Facebook pentru a ne antrena la discuții zilnice.

soimul maltez

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *