Acasa » Spiritul cărţilor nu atinge toate sufletele

Spiritul cărţilor nu atinge toate sufletele

Cărţi pierdute cu durere aş vrea să scriu. În casa noastră cărţile nu au fost iubite niciodată. Bunicul avea , insă o colecţie maricica pe care o ascundea intro ladă şi nu scotea decât arareori câte un volum din ea. Când am crescut mi-a explicat că bunica nu are cărţile la inimă şi că, acolo, în ladă de recamier sunt în siguranţă. Am înţeles şi i-am promis că şi eu să am grijă de ele şi nu le prea scot prin casă, lada de recamier era biblioteca noastră din  întuneric.

Cărţi pierdute

Dar visul frumos s-a terminat atunci când au decis să zugrăvească şi să ia lada de la locul ei, pe neaşteptate lada a dispărut… a dispărut ca prin magie. Cărţile nu mai erau acolo Am întrebat unde e şi de ce nu se mai aduce înpoi şi mi s-a răspuns tranşant “Am trimis-o la ţară, ocupa holul”. Cu mintea mea de copil matur am înţeles nedreptatea aceea că pe o crimă şi m-a durut atât de tare, încât m-am aşezat în locul lăzi pe holul întunecat ramând nemişcată ore bune.

Ştiam bunica ura acea ladă şi că la dorinţa ei fusese aruncată intrun pod.
Ştiam că toate colecţiile de răsunet ale bunicului erau o tristă amintire.
Ştiam că acele cărţi nu le vom mai avea niciodată. Peste o vreme le-am găsit la ţară rupte, ude, suferinde… străbunica le punea pe foc fără remuşcare. Mă durea că o arsură a doua nedreptate şi totuşi în faţa unei femei ce nu ştia să citească nu aveam nicio armă.
Peste timp mi-am cumpărat cărţi din alocaţii, din banii pe care îi mai primeam de la bunicul, din burse. Aşa am strâns o sumă de volume, majoritatea titluri importante. Erau incredibile  şi mai ales  erau ale mele. Le-am notat pe toate şi  le-am oferit un loc rezonabil făcându-le stivă după uşa camerei. Acolo nu mai deranjau pe nimeni.
Nu am să uit cu câtă ciuda se uita bunica la mine când m-a întrebat.
-Ce faci cu ele?
– Le citesc, bineînţeles.
– Nu ştiu de ce tre` să cheltui atâţia bani degeaba.

Deşi trecuse ceva vreme de când aruncase vechea “bibliotecă” cuvintele ei m-au lovit la fel de tare ca şi atunci când găsisem holul gol şi-o chestionasem asupra sorţii cărţilor.
Nu era chip sa o contrazic, dar mi-am şters lacrimile din colţul ochilor şi mi-a jurat să îmi protejez colecţia cu orice preţ. Mi-e dor de ale mele Cărţi pierdute.

Anii au trecut, bunica a plecat, noi ne-am mutat în chirie. A fost clipa în care mi-am părăsit cărţile după uşă, nu aveam cum să plec cu 400 de volume după mine în case străine.  Imi aduc aminte cum după ce am strâns toate nimicurile l-am rugat pe Alex să îmi mai dea un rucsac pentru câteva cărţi. Nu ştiam ce să aleg aşa că am luat ce-a fost în partea de sus a teancurilor şi-am plecat.
Acum, după mutarea în casa noastră, am primit o bibliotecă aproape cât un perete ce vă spun drept, m-a bucurat mai mult decât orice alt dar de casă nouă primit, în sfârşit cărţile se puteau întoarce la mine.
Doar că… nu mai erau toate. Tata le împrăştiase fără a le mai cere înapoi pe la toţi cunoscuţii. Ce să-I reproşez când îmi răspunde cu “sunt doar nişte cărţi”? Îl înţeleg  nici el nu le iubeşte prea tare, în plus, nu sunt ale lui.
M-a durut iar până în ultima fărâmă de suflet, am plâns, am jurat din nou să am grijă de ele şi… mi-am propus să caut volumele lipsa, le ştiu pe fiecare… în timp şi cu răbdare o să le am pe toate înapoi, ba chiar mai multe.
Pe David l-am învăţat să respecte  orice carte, fie ca e a mea fie ca e a lui. Mă bucura să-l ştiu având grijă de ele şi să-l observ cum priveşte biblioteca cu ochii mari de încântare. Povestea mea cu carti pierdute a fost asta.

Îmi promit să-l fac să o iubească.

Sursa foto unsplash.com

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

 

1 thought on “Spiritul cărţilor nu atinge toate sufletele”

  1. Pingback: Eu fara tine as fi fost sau nu as fi fost, nu stiu | Roxana Trandafir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *