02Feb

Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

Reading Time: 3 minutes

Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis După ce-am găsit pe Cinemarx filmul pe care l-am văzut acum câţiva ani m-am întrebat retoric cum s-a întâmplat să nu citesc şi cartea? Fără să stau pentru a găsi un răspuns m-am repezit la bibliotecă unde am găsit-o într-o ediţie neatinsă. I-am şi făcut o poză într-un album pe feisbuc.

Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

E una dintre puţinele cărţi care de la primele pagini îmi arată că are să-mi domine gândurile încă mult timp după ce-am să o duc la bun sfârşit şi-aşa a fost.

“Zorba Grecul” şi-a făcut un loc mare între preferinţele mele unde nimic nu îl va pune în umbră.
O poveste fascinantă, uluitoare, unică. Nu doar c-am plâns citind-o, dar m-am şi regăsit în femeia simbol iubita cu atâta pasiune. Atât de tare m-a “furat” încât am regretat că veniseră orele somnului.
Jupanul, tânărul ascet iubitor de libertate intelectuală şi căutare spirituală pleacă spre dobândirea altor orizonturi într-o călătorie care îi va schimba viaţa. Încă de la debutul ei găseşte pe vapor un fost mâner care îi va da o lecţie importantă despre libertate, dragoste şi viaţa. Zorba se îmbie singur să-i fie tovarăş, pentru că, la rându-i cauta o altfel de libertate.
Ajung pe o insulă solitară, austeră, aproape primitivă unde Zorba reuşeşte să schimbe lumea şi pe mai tânărul lui prieten învăţându-l să trăiască.
Acest Zorba, veşnicul călător este de fapt “o brută” care dă fiecărei clipe din viaţa lui putere trăind-o fără nici o ezitare. Neîngrădit de rigori, neţinut în frâu de responsabilităţi, doar cucerind prin cu putere fiecare barieră.

Pe un teritoriu al credinţelor vechi şi al obiceiurilor ancestrale Jupanul baga de seamă că mentalitatea este în sine un progres în calea evoluţiei spre absolut.
Prin Madame Hortense şi povestea ei de dragoste cu Zorba i se dezvăluie o lecţie despre dragoste fără bariere, bazată doar pe nevoia de a fi iubit a unui suflet înţeles până în străfundurile lui.
Mâna de cărbune este locul unde un om ce căuta libertatea absolută nu are ce să caute, neputând nici măcar să se învecineze cu măruntaiele pământului pentru activităţi care nu îi corespund.

Jupanul care închiriase un deal pentru a testa care-i sunt limitele, îi lăsa lui Zorba toată sarcina şi până la urmă toată zestrea unei pământului toată.
Văduvă, femeia râvnită de toată comunitatea bărbătească misogina, dar urâtă pentru faptul că nu cedează niciunuia îl va face pe filosof să iubească. Este o iubire în care amândoi se regăsesc şi se recunosc, mulţumind pentru asta fiecare divinităţii în care crede.

Din păcate viaţa Văduvei se sfârşi tragic iar această moarte va fi o altă lecţie dură. Înţelesese taina “eternei povesti” muierea.
Mănăstirea în care nimic nu e după rânduiala creştinească deschide tânărului un al cer, un cer a cărui poarta i-o va încredinţa tot Grecului.

Absorbit în totalitate de pasiunea tovarăşului său Jupanul începe să înţeleagă frumuseţea tuturor lucrurilor pe care încercase din răsputeri să şi le refuze.
Într-o lume unde Zorba poate să ţipe, să bată, să mănânce, să conducă, să iubească şi să danseze fără bariere totul era posibil.
Luându-şi lecţia de “a fi”, tânărul pleacă în alte călătorii abia când a înţeles că “fiecare are raiul sau.”
M-aş fi aşternut la scris vârtos, căutând parcă un rai şi pentru mine. Cartea asta e cu siguranţă o uşă spre un alt drum.

Citate aici

Nota mea 5 din 5.

zorba grecul

Cartea o puteti cumpara de pe Elefant.ro sau de pe libris.ro

Please follow and like us:
Pin Share

3 thoughts on “Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *