06Feb

Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman

Reading Time: 3 minutes

Cum” dansează pe dinăuntru” un bărbat ursuz şi obtuz avea să îmi dovedească Ove atunci când mă facea să plâng, până la el credeam că asta-i imposibil. Dacă nu aş fi citit înainte recenzia Danei probabil că nu aş mai fi parcus o altă carte scrisă de un blogger, dar Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman e excepţia de la regulă. Povestea nu m-a cucerit din prima, dar Ove m-a atras in dans, la dansul pe dinauntru.

 

Ove a fost mereu un om ursuz şi serios care iubea regulile şi încerca pe cât se poate să le respecte întocmai, dar acum, când are 59 de ani şi a rămas văduv face din aceste principii o motivaţie pentru a (mai) trăi.

Bărbatul porneşte în fiecare dimineaţă, fără abatere, ca să verifice dacă în cartierul al cărui veteran era se respectă regulile  Altă preocupare oricum nu avea. De când Sonja, iubita lui soţie murise, el nu îşi dorea decât să plece lângă ea.

S-a măritat cu el. Și acum el nu știe cum să facă să doarmă fără vârful nasului ei în adâncitura dintre gâtul și umărul lui. Asta-i tot.

Şi Ove se pregătea în fiecare zi să moară, în casă rece nu-l aşteaptă nimeni, abonamentele la internet, la ziar şi la telefon le-a desfiinţat, nu vrea sa-l mai lege nimic de lumea aceasta. Pisica fara coada si dialogurile imaginare cu ea sunt singurele ce i-au ramas.

Sonja fusese aceea care dăduse sens vieţii lui, cea care îl învăţase să iubească, aceea care citise în sufletul său şi pătrunsese dincolo de rigoare, fiinţa căreia ii ramasese fidel şi după ce un accident o paralizase şi pe care o îngrijise cu toată iubirea de care fusese capabil, iar acum… nu îi mai îngrijea decât mormântul. Şi atâta tandreţe era în gesturile lui din fata pietrii funerare si-atata iubire, cata nu incape in cuvinte. Tanjea dupa clipa in care se vor regasi, dar  in tot răstimpul ăsta în care Ove se pregătea să moară se ostenea să fie util societăţii pentru că:

Omul trebuie să aibă un rost, crede Ove. Iar el a avut întotdeauna un rost pe lume, asta nu o poate nimeni tăgădui. A făcut tot ce i l-a cerut societatea să facă. A muncit, n-a fost niciodată bolnav, s-a însurat, şi-a plătit ratele, şi-a plătit impozitele şi taxele, şi-a făcut datoria, a condus o maşină ca lumea. Şi societatea cum i-a mulţumit? Societatea a intrat într-o bună zi în biroul lui şi i-a zis să meargă acasă, asta a făcut!
Şi, uite aşa, într-o luni, Ove n-a mai avut niciun rost.

Principiile sănătoase i-au fost insuflate de tatăl său, iar Ove îşi face din ele reper.

 

Şi ce să mai facă bietul om când nu mai avea nimic? Să-şi ajute vecinii cu tot sufletul şi să se dedice oamenilor ,deşi, susţinea că nu îi place deloc.

Chiar şi atunci când el îşi dorea să moară şi o familie din vecini îi cere ajutorul este acolo să înveţe femeia însărcinată să şofeze, să stea cu fetiţele şi să sprijine tatăl atunci când are piciorul în ghips.
Implicându-se în activitatea concitadinilor săi, Ove primeşte de la viaţa a doua şansă. În tinereţe nu-I putuse oferi Sonjei familia la care visa, venise vremea să se recompenseze, mai târziu, dar venise…
Ove se dovedeşte un bun instructor pentru gravidă Parvaneh şi un bunic minunat pentru copile. Cea mai mică dintre ele chiar îl desena că o explozie de culoare incluzându-l in desenul familiei.

Cu toate că e un asocial, un învechit, un rutinat, deşi urăşte progresul şi e total împotriva noilor tehnologii, deşi detesta noile valori ale societăţii, Ove iubeşte din tot sufletul oamenii.
El mângâie piatra de mormânt a soţiei, sare în ajutorul vecinului cu care era veşnic certat, salvează viaţa unui om căzut pe sine, îngrijeşte cu dragoste o pisică, intra în graţiile copiilor şi îi primeşte în inima sa mare pe toţi cei care îi bat la uşă.
Misiunea acestui nesuferit este una de salvator, iar el nu se dezice de ea nicio clipă.
Altfel viaţa lui Ove e o tăcere apăsătoare, el e la rându-I tăcut pentru că:

Poate că o lua razna. Era ca şi cum nu mai voia să-i audă pe alţii vorbind, pentru că se temea că zgomotul pălăvrăgelilor o să-i şteargă amintirea vocii ei.

Ce va fi la capătul tăcerii nu ştie, Ove doar aşteaptă şi trăieşte pentru ceilalţi.

E o poveste atat de plina de viata si de dragoste, astfel incat atunci cand ai terminat-o ai vrea sa o iei de la capat.

Nota mea  5 din 5, Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman este o carte speciala.Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman

Cartea poate fi cumparata de pe Libris, Carturesti si Elefant.

***Va astept si pe actuala pagina de facebook pentru postari zilnice si sa va abonati la postari.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share

21 thoughts on “Un bărbat pe nume Ove de Fredrik Backman

  1. Mi-a plăcut foarte mult prezentarea acestei cărți – felicitări pentru citatele alese!
    Am început şi eu să doresc să pot citi viața lui Ove-un bărbat cu o personalitate aparte!
    Îți doresc o săptămână căt mai plăcută! Multă sănătate!
    Pupic!

  2. Cred ca cei ca Ove sunt multi – din fericire – dar oamenii, in general, vad doar “la suprafata”. 🙂
    O carte excelenta, si din punctul meu de vedere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *