Consilierea psihologică te poate ajuta să ieși din impas

Consilierea psihologică constituie una dintre cele mai bune modalități la care pot apela persoanele care se confruntă cu diferite probleme care le pot afecta viața atât la nivel emoțional, cât și pe plan social sau profesional.

În ultimii ani în România, se înregistrează o creștere semnificativă în rândul oamenilor care merg la psiholog pentru a-și rezolva conflictele interne sau interpersonale.

Care este scopul consilierii psihologice?

Consilierea psihologică are un caracter formativ, iar principalul obiectiv al acesteia constă în dezvoltarea unor abilități personale ale pacientului. Prin intermediul acestei forme de consiliere, se urmărește obținerea unor rezultate care să favorizeze evoluția individului:

  • Autocunoașterea
  • Optimizarea și dezvoltarea personală
  • Adaptarea la mediul extern (adaptare la societate și la condițiile de viață).

Mulți oameni confundă consilierea psihologică cu psihoterapia, deși există diferențe notabile între cele două – definite atât de durată (psihoterapia presupune un număr mai mare de ședințe poate dura chiar câțiva ani), cât și de scopurile urmărite.

De asemenea, în cadrul psihoterapiei, se urmărește restructurarea individului, iar în ceea ce privește consilierea psihologică, accentul cade pe rezolvarea situațiilor de criză și pe dezvoltarea unor aptitudini precum adaptarea la noile condiții de viață.

O altă diferență constă în rolul pe care îl au fiecare dintre aceste forme de terapie – consilierea are un rol de prevenție și este centrată pe rezolvarea unor situații punctuale, în timp ce psihoterapia este o intervenție realizată în cadrul unor probleme de tip cronic.

În cadrul ședințelor de consiliere, psihologul pune la dispoziția pacientului o serie de modalități cu scopul de prevenire a anumitor probleme emoționale, cognitive și de comportament.

Cum te poate ajuta psihologul?

Indiferent de problemele pe care le avem – de natură familială, socială, profesională etc, este de la sine înțeles că puterea de a depăși orice obstacol se află în fiecare dintre noi. Sună ca un clișeu, dar este adevărat. Tot ceea ce poate face psihologul este să te ajute să-ți găsești această putere, canalizându-ți toată energia și toate resursele necesare în această direcție. În urma consilierii psihologice, vei putea gestiona conflictele intrapersonale sau interpersonale prin noi metode eficiente și vei putea găsi multiple variante de soluționare a situațiilor de criză.

Consilierea psihologică poate avea ca scop rezolvarea unor chestiuni precum:

  • Orientare vocațională;
  • Episoade de anxietate;
  • Temeri legate de sarcină și de naștere;
  • Conflicte familiale;
  • Conflicte interioare;
  • Intervenții în cazul unui divorț (consilierea copiilor și a soților);
  • Conflicte emoționale (în situația bolnavilor în stadii terminale).

Așadar, avantajele consilierii psihologice sunt nenumărate, iar dacă te afli într-un impas existențial și nu găsești nici o cale de ieșire, ai putea să apelezi la serviciile unui specialist în domeniu. În București, prețurile unei ședințe de consiliere psihologică sunt cuprinse între 50 lei și 150 lei.

Când este indicată prezența unui psiholog la domiciliu

Dacă întâmpini anumite dificultăți în ceea ce privește deplasarea la un cabinet profesional specializat în psihologie sau nu te simți în largul tău într-un cadru străin cu care nu ești familiarizat, există o altă variantă – cea în care consultațiile se realizează la domiciliul clientului.

În orice caz, dacă te afli într-o situație complicată, cel mai bine ar fi să ceri ajutorul unui specialist, indiferent de varianta la care recurgi – consilierea într-un cabinet profesionist sau chemarea unui psiholog la domiciliu, important este să alegi varianta ideală pentru tine.

 

 

 Lasă un răspuns


%d blogeri au apreciat: