Acasa » Viaţa e uşoară, nu îţi face griji de Agnès Martin-Lugand

Viaţa e uşoară, nu îţi face griji de Agnès Martin-Lugand

Viaţa e uşoară, nu îţi face griji este continuarea cărţii lui Agnès Martin-Lugand , Oamenii fericiţi şi beau cafea, si daca am citit-o pentru că de obicei nu las cărţile neterminate, alt motiv la finalizarea primului volum nu am avut. După acesta de-al doilea am remarcat , insa o schimbare radicală a firului narativ, dar şi o acţiune mai amplă, cu încărcătura de care are avea nevoie.

Viaţa e uşoară

Am lăsat-o pe Diane la încercarea de a redeschide cafeneaua literară ce înainte îi fusese atât de dragă. Cu ajutorul lui Felix, bunul său prieten, înfrunta afrontul părinţilor săi  şi îşi trece afacerea pe numele ei. O dată pasul făcut, Diane îşi recâştiga încrederea în sine şi îşi doreşte să redevină femeia dinainte. Locul celor pierduţi în accident este bine stabilit, tânăra reuşeşte să facă pace cu trecutul şi să se uite spre viitor. Un curs firesc al vieţii se iniţiază de acum până când în cafenea ei apare Oliver.

Aici femeia e în încurcătură, temerea de a nu fi judecată greşit e oarecum de înţeles, o femeie care a pierdut totul se poate arunca într-o nou relaţie cu o jumătate de suflet, doar că bărbatul de lângă e capabil şi înţelegător şi o şi primeşte oricu, Cum va gestiona Diane această oportunitate?
Felix, cel care nu o poate face fericită pentru că e gay, e primul prieten ce o încurajează să meargă mai departe. Acest prieten sincer şi omniprezent, e genul de om de care oricine ar avea nevoie. Felix poate fi umărul pe care plângi, vocea raţiunii, dar şi sărea pe rană prin adevărurile pe care nu vreasă le ascundă.

Dacă cu bărbaţii s-a împăcat, când a venit vorba de copii, Diane mai are de lucru. Aici apare vocea mamei rănite profund cu o rană de nevindecat, care, priveşte spre orice copil cu rezervă, că şi  cand ar face o nedreptate fetiţei pierdute, că şi cand i-ar fi mai puţin loială, ca şi când ar vinde-o, ca şi când ar încerca să o înlocuiască. Cum să fie altfel când pierderea unui copil e cea mai mare durere?
Oliver e bărbatul perfect, bun, blând, răbdător, cu suficientă minte încât să nu îşi judece partenera, el nu îşi oferă decât iubirea.
Dar o dată cu expoziţia de fotografie.a lui Edward la Paris,  Diane devine nesigură pe actuala ei relaţie şi simte trecutul revenindu-i în prezent cu toată forţa.
Acesta a fost punctul în care această carte a început să nu mai îmi placă, o vedeam pe eroina ramând fermă la braţul noului ales, dar ea se aruncă în vâltoarea sentimentelor contradictorii şi ajunge din nou în Irlanda.

Cum va face faţă avalanşei de amintiri din sătucul maritim? Cum va relaţiona cu prietenii de acolo? Ce va face Edward? Cum îşi va menţine legătura cu cel uitat în Paris?
Răspunsul la toate întrebările astea ne poartă în sfera emoţională şi va dicta un final uşor nedrept pentru cei care i-au fost intotdeauna alături Dianei.

 

Cartea o puteţi cumpăra de la Libris, Elefant şi Carturesti.

1 thought on “Viaţa e uşoară, nu îţi face griji de Agnès Martin-Lugand”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *