Dezvoltarea primelor sisteme de climatizare

Termenul „aer condiționat” a fost inventat în 1906 de către un producător de textile din Carolina de Nord, după ce tehnologia de răcire a aerului a îmbunătățit calitatea țesăturii produse în fabrică. Vom recunoaște că este un termen mult mai restrictiv decât un aparat pentru tratarea aerului, care a fost titlul de brevet al unuia dintre primele sisteme moderne de răcire cu aer. În cele din urmă, credem că nu contează cum se numește, atâta timp cât funcționează!
Atunci cand  vara se apropie, toată lumea caută să scape de căldura și să se relaxeze într-o minunată casă controlată de climă. Un simplu aparat de aer condiționat split poate fi uneori diferența dintre  atrai intr-o situatie medie sau în total confort.
Știați că unele dintre cele mai elementare forme de aer condiționat au fost folosite de egiptenii vechi, de romani și de chinezi? Pregătiți-vă să fiți surprinși de curiozitati despre care probabil că nu ați știut despre aerul condiționat:

  • În 1881, un rănit pe nume James Garfield este tratat de medici în Casa Albă după ce a fost împușcat de un asasin. Pentru a menține pacientul confortabil tinand cont de căldura de vară din Washington, inginerii de la Navy au instalat un aparat de aer condiționat, care scade temperatura în cameră cu 20 de grade. Chiar dacă dispozitivul funcționează, utilizează o cantitate masivă de gheață în acest proces. În ciuda acestor eforturi, starea de sanatate a ranitul Garfield cedează cateva luni mai târziu.
  • Cea mai elementară formă de aer condiționat utilizează răcirea prin evaporare. În Egiptul Antic, stufurile umede erau atârnate pe pervazurile ferestrelor. Când vântul a suflat, a evaporat apa de pe stuf și a făcut aerul din jurul lor mai rece. În Roma antică, apa din apeducte circula prin pereții anumitor case pentru a le menține la răcoare.
  • În 1939, compania americană de mașini de lux Packard inventează primul automobil cu aer condiționat. Un plus buni venitsau nu tocmai: pentru a activa aerul condiționat, șoferul a trebuit să oprească motorul, să deschidă capota și să deconecteze o centură de compresor. Nu a fost designul cel mai prietenos pentru consumatori, dar a funcționat.
  • Știți primul loc public pentru a folosi aerul condiționat? Cinematografele. Climatul rece din interiorul cinematografelor a fost folosit ca un lipici pentru a obtine cineastul sa se opreasca. Tactica a funcționat, iar vânzările de bilete s-au ridicat în timpul lunilor mai calde. De aceea, filmele populare au fost prezentate în timpul verii, așa că a apărut termenul de „blockbuster de vară”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *